Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με σημερινή 19/11 της ανακοίνωση, καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Μισθοδικείου αναφορικά με το συνταξιοτικό των μελών της.

Συνάντηση με Τσακλόγλου

Συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου για το συνταξιοδοτικό των δικαστικών λειτουργών, είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορος Σεβαστίδης. Μαζί του στη συνάντηση παραβρέθηκε και ειδικός επιστήμονας, δικηγόρος Δημήτριος Μπούρλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σεβαστίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με απόφαση που εξέδωσε το Μισθοδικείο για το συνταξιοδοτικό των δικαστικών λειτουργών αναλαμβάνοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την προσαρμογή των συντάξεων. Από την πλευρά του Τσακλόγλου, σύμφωνα με την ΕΔΕ, «επικαλέστηκε έλλειψη δημοσιονομικού χώρου» καθώς και «ότι αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα προβεί σε εκκαθάριση των απαιτήσεων επί της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Αντισυνταγματική η μείωση των συντάξεων

Αναλυτικά σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση, αναφέρονται τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης μαζί με τον ειδικό επιστήμονα, δικηγόρο κ. Δημήτριο Μπούρλο επισκέφθηκαν σήμερα τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου. Θέσαμε υπόψη την πρόσφατη απόφαση 255/5-10-2021 του Μισθοδικείου η οποία έκρινε ότι “η επισήμανση..δεν έχει την έννοια ότι σύνταξη δικαστικού λειτουργού ίση με το 60% των αποδοχών των εν ενεργεία ευρίσκεται στην συνταγματικώς επιβαλλόμενη σχέση αναλογίας με τις ενεργεία αποδοχές…”. . Τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση έχει πλέον υποχρέωση συμμόρφωσης στην παραπάνω αμετάκλητη δικαστική απόφαση που ορίζει πως ακόμα και το ποσοστό 60% της παραπάνω αναλογίας δεν ανταποκρίνεται στις συνταγματικές επιταγές, πολύ περισσότερο που η υφιστάμενη αναλογία υπολείπεται ακόμα και του 50%.
Βασικές αρχές του Κράτους δικαίου καθώς και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη επιβάλλουν την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να γίνει προσαρμογή των συντάξεων.
Ο κ. Υφυπουργός επικαλέστηκε έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, ότι δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της απόφασης και ότι αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα προβεί σε εκκαθάριση των απαιτήσεων επί της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η Ένωσή μας θα καθορίσει την στάση της το επόμενο διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ