Σύνταξη: Ελένη Τσιάβο


“Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Πέμπτη, 11-5-2023, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει, μετ’ επιτάσεως, επισημάνει τον κίνδυνο απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών από την αναστολή των εργασιών των Δικαστηρίων της χώρας και της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, μέσω εγκυκλίου και όχι με τον προσήκοντα νομοθετικά τρόπο.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ολομέλειας, εμμένει στη θέση του με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου ιδίως ως προς τις προθεσμίες άσκησης διαδικαστικών πράξεων και ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, αλλά και ως προς τις προθεσμίες ουσιαστικού δικαίου.

Τελικά, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν εκ του λόγου αυτού παραπέμφθηκε στις διοικήσεις των οικείων Δικαστικών σχηματισμών της χώρας, με άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη διαφορετικών ρυθμίσεων, ανά περίπτωση.

Οφείλει σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο να μεριμνήσει ούτως ώστε άμεσα ή έγκαιρα, όλες οι διοικήσεις των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας να εκδώσουν τις κατά νόμω απαραίτητες πράξεις και να τις κοινοποιήσουν στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους.

Για το λόγο αυτό, και προς αποφυγή προβλημάτων, καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να ενημερώνονται τακτικά από τις επίσημες ανακοινώσεις των οικείων Δικαστικών σχηματισμών αλλά και τις ιστοσελίδες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και να πράττουν ανάλογα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ