Εκατοντάδες παράνομα τοποθετημένες κάμερες CCTV απομακρύνθηκαν από δημόσιους χώρους από τις αλβανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της καταστολής οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που τις τοποθέτησαν εκεί για να παρακολουθούν τις κινήσεις της αστυνομίας και άλλων εγκληματικών συμμοριών.
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ιδιωτικές κάμερες κλειστού κυκλώματος έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένες περιοχές ορισμένων πόλεων, όπως στη Σκόδρα στα βόρεια και στα προάστια της πρωτεύουσας των Τιράνων.
Όμως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι αρχές ανέλαβαν δράση και ξεκίνησαν μια πανεθνική δράση για την αποσυναρμολόγησή τους και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους.

Η επιχείρηση «Fijet»

Στην επιχείρηση «Fijet» αφαιρέθηκαν συνολικά 37 κάμερες στο Ελμπασάν και συνελήφθησαν 10 πολίτες, στο Γκραμς αφαιρέθηκαν τέσσερις κάμερες και άλλες πέντε στο Πεκίν.
Στα Τίρανα αφαιρέθηκαν 220 κάμερες, ενώ 44 άτομα τέθηκαν υπό έρευνα. Περίπου 33 κάμερες αποσυναρμολογήθηκαν στο Πόγκραδετς και την Κορυτσά, 16 στον Αυλώνα, πέντε στο Φιέρι, τρεις στο Αργυρόκαστρο και μία στο Δυρράχειο.
Στη Σκόδρα, μια πόλη που μαστίζεται από τη δράση συμμοριών, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 55, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπεύθυνους.
Το 2020, η EURACTIV διέσχισε ένα προάστιο της Σκόδρα και παρατήρησε πολλαπλές κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε στύλους φωτισμού, κολώνες οδικών πινακίδων και γωνίες κτιρίων.

Το κενό ασφαλείας

Οι μονάδες αυτές ήταν σαφώς ορατές και ήταν γνωστές στον τοπικό πληθυσμό και σε όποιον περνούσε από συγκεκριμένες περιοχές.
Δεν είναι άμεσα σαφές γιατί η δράση για την απομάκρυνσή τους ξεκίνησε μόλις τώρα ή τι προκάλεσε την παναλβανική επιχείρηση το 2023.
Οι αρχές λένε ότι οι κάμερες όχι μόνο διευκολύνουν τη δραστηριότητα των εγκληματιών, αλλά παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών.
Το αδίκημα της «άδικης παρέμβασης στη δημόσια ζωή» και των παραβιάσεων της πρροστασίας των προσωπικών δεδομένων» τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση έως και δύο ετών.
«Είναι πολύ κραυγαλέα – η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και η υπεροχή που έχουν οι δομημένες εγκληματικές ομάδες σε σχέση με το κράτος», δήλωσε στο BIRN η επικεφαλής της Επιτροπής Ελσίνκι στα Τίρανα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ