Εντός των επόμενων τριών ημερών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα POS και στους τελευταίους 35 κλάδους της οικονομίας όπου δεν ήταν υποχρεωτικά ενώ όσοι επαγγελματίες αρνηθούν να δεχθούν πληρωμές με κάρτα ή δεν έχουν εγκαταστήσει τα αυτόματα «μηχανάκια» απειλούνται με βαριά πρόστιμα που φθάνουν τα 1.500 ευρώ.
Έτσι από την Δευτέρα 1η Απριλίου οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις συναλλαγές και να πληρώνουν παντού με κάρτα είτε πρόκειται για αγορές αγαθών είτε για υπηρεσίες.

Έλεγχοι από την πρώτη ημέρα

Συγκεκριμένα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, πανηγύρια, θέατρα, κινηματογράφους, μεσιτικά γραφεία ακόμη και σε πανεπιστήμια ή ΙΕΚ.
Η απόφαση για την εγκατάσταση τερματικών σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους είναι υποχρεωτική ενώ η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου θα συνδυαστεί με ελέγχους από κοινά συνεργεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης που θα σαρώσουν την αγορά για τον εντοπισμό περιπτώσεων επιτηδευματιών που δεν ακόμη έχουν συμμορφωθεί μολονότι είχαν αρκετό χρόνο στην διάθεση τους.

Πρόστιμα 1.500 ευρώ

Οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν καμπάνες 1.500 ευρώ ενώ χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ θα «κόβονται» στους επαγγελματίες που θα πιάνονται να μην έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.
Όσοι δε καθυστερήσουν να τον δηλώσουν θα τους επιβάλλεται έξτρα πρόστιμο 100 ευρώ.

Χρεώσεις για μικρές συναλλαγές

Όσον αφορά στο αίτημα των φορέων της αγοράς για μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα».
Στο μεταξύ «τελειώνει ο χρόνος» για τη διασύνδεση 370.000 ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που λόγω μη διαθεσιμότητας από επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση αλλά αποδεδειγμένα έχουν κλείσει ραντεβού εντός του Απριλίου οι όποιοι έχουν προθεσμία έναν ακόμα μήνα.

Παράταση

Επίσης όσοι δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP) η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31 Μαΐου ή για τις 30 Ιουνίου με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31 Μαΐου .
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα με το σύνολο των διασυνδέσεων μέχρι τέλος Απριλίου να εκτιμάται σε 250.000 μαζί με τις εποχικές επιχειρήσεις.
Με το νέο ποινολόγιο τα πρόστιμα για τους παραβάτες έγιναν αυστηρότερα και φθάνουν έως 300.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

– Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

– Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης το πρόστιμο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.

– Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

– Για παρόχους εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), που δεν έχουν διασφαλίσει την συμβατότητα με τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά POS το πρόστιμα διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά θα θεωρείται ότι εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένη ταμειακή ή μη αδειοδοτημένο Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

– Για παρόχους υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ταμειακών μηχανών ή προγραμμάτων διαχείρισης, οι οποίοι δεν δηλώνουν την πελατεία τους, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν η παράβαση αφορά λιγότερο από το 15 % των πελατών ή αριθμητικά λιγότερους από 10 πελάτες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ