Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επιβεβαίωσε την απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης που απαγόρευσε σε έναν νεαρό την χρήση του YouTube για πέντε χρόνια, μετά τη δημοσίευση από αυτόν βίντεο με τον εαυτό του να εξευτελίζει έναν άστεγο, τον οποίο τάιζε μπισκότα Oreo γεμάτα με οδοντόκρεμα.
Ο Kenghua Ren, 23 ετών, που έχει το όνομα ReSet στο YouTube, κέρδισε 2.180 ευρώ από τις προβολές του βίντεο. Εκτός από την απαγόρευση του να έχει λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο για πέντε χρόνια, ο Ren καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών καθώς και να πληρώσει στο θύμα του 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που προκλήθηκε από τη διαδικτυακή διανομή του βίντεο.
Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, άτομα χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο που έχουν καταδικαστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια φυλάκιση μπορούν να ζητήσουν μετατροπή της ποινής.
Με το κανάλι του στο YouTube, ο Ren είχε γίνει γνωστός influencer στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική. Κάποια στιγμή είχε 1,1 εκατομμύρια συνδρομητές και τα πιο δημοφιλή βίντεό του ήταν εκείνα στα οποία αντιμετώπιζε «προκλήσεις».

Η δίκη

Στη δίκη του που έγινε το 2019 στη Βαρκελώνη, ο νεαρός άνδρας εμφανίστηκε όπως και στο κανάλι του στο YouTube , κάνοντας αστεία και αγενή σχόλια.
Είπε στον εισαγγελέα ότι φαινόταν πολύ σοβαρός ενώ ειρωνευόταν και τους δικηγόρους.
«Όλα ήταν ένα αστείο, δεν ήταν πρόθεσή μου να προσβάλω κανέναν. Είστε πολύ αυστηροί με το νόμο», πρόσθεσε ο νεαρός, ο οποίος φαινόταν να μετανιώνει περισσότερο που έχασε θεατές λόγω του θορύβου που προκάλεσε το βίντεο του. Το κανάλι του συγκέντρωνε κάποτε 120 εκατομμύρια προβολές. Μέχρι το 2018, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε τέσσερα εκατομμύρια. «Εγκατέλειψα το λύκειο για να ακολουθήσω αυτή τη δουλειά. Τα πήγαινα καλά. Και μετά έγινε αυτό. Τα ΜΜΕ με έχουν ξεγελάσει» ανέφερε ο Ren.
Όταν αναρτήθηκε το προσβλητικό βίντεο το 2017, η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης υπέβαλε καταγγελία εναντίον του νεαρού Γιουτιούμπερ για ταπεινωτική μεταχείριση και περιφρόνηση της ηθικής ακεραιότητας ενός ατόμου που κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε κοινοποιήσει τις εικόνες στο διαδίκτυο. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον άστεγο στη γειτονιά της Marina del Port και του είπαν ότι μπορούσε να υποβάλει καταγγελία. Τη δίωξη κίνησε ο εισαγγελέας εγκλημάτων μίσους της Βαρκελώνης, Miguel Ángel Aguilar.
Ο άστεγος, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως Gheorge L., εξήγησε ότι στις 17 Ιανουαρίου 2017 ένας νεαρός άνδρας ήρθε κοντά του με ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και ένα πακέτο μπισκότα, χωρίς να του πει ότι τα είχε γεμίσει με οδοντόκρεμα. Στις 22 Ιανουαρίου, ο νεαρός δημοσίευσε ένα νέο βίντεο ζητώντας συγγνώμη για τις πράξεις του μετά από ένα κύμα αρνητικών αντιδράσεων. Ο Ren είπε ότι η δική του ανωριμότητα τον οδήγησε να το κάνει. «Ήταν δικό μου λάθος, λυπάμαι πραγματικά».
Ωστόσο στη δίκη, παραδέχτηκε ότι ζήτησε συγγνώμη μόνο σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κριτική. «Αυτό με έχει βυθίσει πραγματικά. Τα βίντεό μου προσέλκυαν διαφημίσεις και έβγαζα χρήματα με τον τρόπο αυτό », είπε στο δικαστήριο θυμωμένος. «Τώρα ο λογαριασμός μου είναι άχρηστος. Το κανάλι μου έχει πέσει.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ