«Βασίλισσα» των εξαγωγών πρόκειται να γίνει η κοκαΐνη στην Κολομβία, αφήνοντας πίσω της το πετρέλαιο, χάρη στην ήπια πολιτική της κυβέρνησης της χώρας σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά.

Οι εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν πτώση 30% το πρώτο εξάμηνο σε αντίθεση με το εμπόριο κοκαΐνης που αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που την καθιστά τη Νο.1 εξαγωγή της Κολομβίας για φέτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg, Felipe Hernandez.

Η παραγωγή σημείωσε ποσά ρεκόρ πέρυσι όπως και τα στρέμματα γης με τις καλλιέργειες

«Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές κοκαΐνης εκτινάχθηκαν στα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, όχι πολύ πίσω από τις εξαγωγές πετρελαίου των 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι» αναφέρει ο Hernandez.

«Η κυβέρνηση καταστρέφει εργαστήρια όπου τα φύλλα κόκας μετατρέπονται σε κοκαΐνη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την επέκταση της παραγωγής» σημειώνει ο ίδιος.

Η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασε στους 1.738 τόνους πέρυσι, αριθμός ρεκόρ, ενώ η ποσότητα της γης που φυτεύτηκε με κόκα, την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ναρκωτικού, αυξήθηκε κατά 13% στα 230.000 στρέμματα συγκριτικά με το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το κυνήγι των βαρόνων
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός ηγέτης της χώρας άλλαξε την προσέγγιση του έθνους απέναντι στα ναρκωτικά και επιδίωξε να «χτυπήσει» βαρόνους κοκαΐνης που επωφελούνται περισσότερο από την πώληση των ναρκωτικών στο εξωτερικό, παρά να στοχεύσει παραγωγούς φύλλων κόκας, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής.

Η νέα πολιτική προσέγγιση για τα ναρκωτικά διευκολύνει τις παράνομες ομάδες να αυξήσουν την παραγωγή κοκαΐνης επισημαίνει ο Hernandez.

Ο Πέτρο σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχτηκε πως η πολιτική αντιμετώπισής του απέτυχε, ωστόσο επέμεινε πως δεν πρέπει να επικεντρωθούν στους παραγωγούς κόκας αλλά στις χώρες – καταναλώτριες οι οποίες πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τη ζήτηση του ναρκωτικού, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ