«Σαφάρι» 179.000 φορολογικών ελέγχων και φόρων κατ΄ εκτίμηση σε 15.000 φορολογούμενους για την είσπραξη εσόδων ύψους 59 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις άμεσες προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2023.
Οι στόχοι αυτοί μαζί με την καταιγίδα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, τις εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και το νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για οφειλέτες που χάνουν τις ρυθμίσεις, περιγράφονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Νέα ελεγκτικά εργαλεία

Στο μέτωπο των ελέγχων ο φορολογικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει νέα ελεγκτικά εργαλεία, θα αναζητήσει «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων και θα απενεργοποιήσει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων για απάτες στο ΦΠΑ.
Επίσης θα διασταυρώσει στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb για να εντοπίσει όσους δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα ακίνητα και έτσι εμφανίζουν χαμηλότερα από τα πραγματικά εισοδήματα τους.

Στοιχεία από Airbnb, Booking.com και VRBO

Επισημαίνεται ότι το 2022, η ΑΑΔΕ, ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος ενώ εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές/ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο προγραμματισμός για το 2023 προβλέπει:

– Είσπραξη τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά (έως το τέλος του 2022) ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ από τα «φρέσκα» χρέη δηλαδή, αυτά που θα δημιουργηθούν φέτος υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το 31%. Οι εισπράξεις από τα νέα φορο-χρέη θα κυμανθούν στα 2,3 δισ. ευρώ.
– Διεκπεραίωση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%
– Επιστροφή φόρων 6,11δισ. ευρώ.
– Ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.
– Αυτόματη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTΥ και αναμένεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
– Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων
– Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
– Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.
– Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).
– Εξέταση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.
– Διατήρηση του ποσοστού των ελέγχων των εξαγωγών μεταξύ 3% και 5% και των εισαγωγών μεταξύ 15% και 20%.
– Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.
– Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά.

Μάριος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ