Για το «κουμπί πανικού», που, όπως τόνισε, έσωσε ήδη 146 γυναίκες και επεκτείνεται, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (27/12) η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα. «Η σιωπή πρέπει να σπάσει» τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής της συνέντευξης.

«Έχουμε τη γραμμή 15900 στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάθε μέρα, ενεργή» τόνισε η Ζέφη Δημαδάμα, επιμένοντας, ωστόσο, στην ψυχολογία της γυναίκας που δεν πάει να καταγγείλει. Μάλιστα, σε ζωντανή σύνδεση με το Παρίσι η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Θωμαϊς Παπαϊωάννου, υπενθύμισε ότι η μητέρα, που δολοφονήθηκε μαζί με τα τέσσερα παιδιά της από τον πατέρα τους, δεν είχε προβεί σε καταγγελία, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη της εγκυμοσύνη είχε δεχτεί επίθεση.

​Η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βία ανηλίκων, τονίζοντας ότι στα σχολεία πρέπει να πάνε ακόμη περισσότεροι κοινωνικοί ψυχολόγοι, «για να μπορέσουν να δουν εάν πρόκειται για αναπαραγωγή αυτού που ζουν αυτά τα παιδιά στο σπίτι».

«Η ενδοοικογενειακή βία πάντα ήταν πάρα πολύ έντονη και τα συμπτώματα, φωτίστηκαν ακόμη περισσότερο στην πανδημία, όταν είδαμε τι γίνεται πίσω από την κλειστή πόρτα, Δεν έχουμε και τη νοοτροπία του να λέμε, να μιλάμε, να απευθυνόμαστε στην Ελληνική Αστυνομία, στις δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Βλέπουμε ότι ο κύκλος αυτός αναπαράγεται» είπε.

Επέκταση του Panic Button και ακαταδίωκτο

«Πρέπει να σπάσει η σιωπή, να καταγγείλουμε, και γι’ αυτό υπάρχει και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο καινούργιο νομοσχέδιο το ακαταδίωκτο. Δηλαδή πια ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που καταγγέλλει ένα περιστατικό, έχει το ακαταδίωκτο» επισήμανε η Ζέφη Δημαδάμα και συμπλήρωσε: «Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να σηκώσουμε το τηλέφωνο και για αυτό υπάρχει το “κουμπί πανικού”».

«Η αστυνομία παίρνει το σήμα και αμέσως πάει στο σημείο που είναι η γυναίκα, για να σωθεί. Από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί, αφού τώρα ισχύει πιλοτικά μόνο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το 2023, 102 γυναίκες σκοτώθηκαν από πρώην ή νυν συντρόφους. Εκατόν είκοσι (120) παιδιά επηρεάστηκαν από αυτή την κατάσταση άμεσα. Υπάρχει, όμως, και το στερεότυπο: οι ίδιες τους οι οικογένειες να σταματούν τις γυναίκες, που έχουν αποφασίσει να καταγγείλουν» τόνισε.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ρόλο των δήμων υπογραμμίζοντας: «Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με τα σχολεία γονέων θεωρεί ότι οι δήμοι έχουν καθοριστικό ρόλο, γιατί ξέρουν την κοινωνία καλύτερα, για να οδηγήσουν ενδεχομένως τη γυναίκα να προστατέψει τα παιδιά της ή τον εαυτό της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ