Του Μάριου Χριστοδούλου

«Ραβασάκια» για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων σε περίπου 200.000 φορολογούμενους που τις έχασαν έως τη 1η Φεβρουαρίου του 2023 σχεδιάζει να αποστείλει η ΑΑΔΕ μετά το Πάσχα. Στα μηνύματα θα ενημερώνονται οι οφειλέτες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων και το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων.

Για την επανένταξη θα πρέπει μαζί με την υποβολή της αίτησης έως το τέλος Ιουλίου να καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις, τη τρέχουσα και άλλη. Παράλληλα αν έχουν άλλες «κόκκινες» οφειλές θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να τις εντάξουν στη πάγια ρύθμιση των 24 η 48 δόσεων.

Επίσης όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων να εντάξουν εκ νέου τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα, η ΑΑΔΕ θα αναφέρει ότι με την αναβίωση των ρυθμίσεων οι οφειλέτες θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας ενώ η εφορία θα τους ξεμπλοκάρει το τραπεζικό λογαριασμό τους διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους.

Οι οφειλέτες που θα «γυρίσουν την πλάτη» στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

1. Ποιοι οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση της πρόβλεψης για αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 72 ή 120 δόσεις;

Όλοι εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

2. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση επανένταξης;

Να καταβάλλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023 την τρέχουσα και μία επιπλέον που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που είναι υπερείσπραξη αποσβένουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας.

3. Τι γίνεται με τις δόσεις που έχουν απωλεσθεί;

Οι δόσεις που χάθηκαν μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.

4. Τι άλλο όφελος έχει ο οφειλέτης από την αναβίωση;

Μαζί με την αναβίωση που πραγματοποιείται, ο οφειλέτης να μπορεί να απολαμβάνει και όλα όσα ευεργετήματα την συνοδεύουν π.χ. ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

5. Τι άλλες υποχρεώσεις έχει όποιος κάνει αίτηση και προχωρήσει στην αναβίωση χαμένης ρύθμισης;

Όσοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 72 η 120 δόσεις θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ