Το πρώτο τεχνολογικό εργαλείο της ελληνικής Πολιτείας στη μάχη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι η εφαρμογή Panic ButtonΤην εφαρμογή δημιούργησε και δώρισε στο δημόσιο το Ίδρυμα Vodafone.

Τι είναι όμως το Panic Button; Ένα κουμπί άμεσης ανάγκης με τη μορφή εφαρμογής σε κινητή συσκευή, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το γνωστό σε όλους μας 100. Απλό στη χρήση του, αλλά κρίσιμο, καθώς με ένα πάτημα, μία γυναίκα που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο θα ενημερώνει την Αστυνομία.

Είναι ένα αίτημα που βάζουν διαρκώς οι γυναικείες οργανώσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του;

α) μειώνει και άλλο το χρόνο ενημέρωσης/ καταγγελίας για περιστατικό κινδύνου,

β) είναι πολύ απλό στη χρήση του,

γ) είναι ένας σιωπηλός συναγερμός, ο κακοποιητής δεν αντιλαμβάνεται πως η γυναίκα ειδοποίησε την Αστυνομία,

δ) λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ποιες γυναίκες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Panic Button;

Στην πρώτη, πιλοτική φάση λειτουργίας του, θα μπορούν να το αξιοποιούν γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας μέσω από Αστυνομικά Τμήματα και Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος είναι στη πλήρη λειτουργία του να είναι διαθέσιμο σε όλη την Περιφέρεια και να έχουν πρόσβαση σε αυτό και άλλες γυναίκες και άλλοι συμπολίτες, ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι και να το αξιοποιήσουμε και ως όπλο ενάντια και σε άλλες μορφές βίας.

Αυτό είναι άλλωστε το μέλλον της ασφάλειας , η έξυπνη αστυνόμευση. Η μέγιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για το όφελος και την προστασία των πολιτών.

Έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες;

Σε πολλές, από τη Βοσνία και την Τουρκία μέχρι την Ινδία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο, ενώ διατίθεται σε γυναίκες που έχουν εγνωσμένο κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό πως ελάχιστες από τις γυναίκες που έχουν πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή έχουν χάσει τη ζωή της, επειδή δεν πρόλαβαν να πατήσουν εγκαίρως το κουμπί.