Της Ελένης Τσιάβο

Η 25η Οκτωβρίου ορίζεται ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων υπενθυμίζοντας σε όλους το ρόλο που διαδραματίζουν οι δικηγόροι στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη (καθιερώθηκε το 2003 ). Παράλληλα την ίδια ημέρα γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιοσύνης.

Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικηγόρων (CCBE) διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, με αφορμή το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου, δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε η ελεύθερη και απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός αλλά επίσης και λόγω των διάφορων εμποδίων που συναντώνται στην ελευθερία έκφρασης, το απόρρητο, την ανεξαρτησία των δικηγορικών συλλόγων κλπ, κεντρικό θέμα των ομιλιών είναι:»Γιατί οι δικηγόροι έχουν σημασία: Προστασία των υπερασπιστών του κράτους δικαίου».

Αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των πολιτών, ενίοτε και κατά των αρχών, οι δικηγόροι πρωταγωνιστούν στην εφαρμογή του κανόνα δικαίου.

Ωστόσο από την πλευρά των ευρωπαϊκών και διεθνών μέσων που αποσκοπούν στην προστασία τους δεν σημειώθηκαν τα κατάλληλα αποτελέσματα καθώς οι σχετικές αποφάσεις τους δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα. Για αυτό τον λόγο, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει επί του παρόντος τη σκοπιμότητα μιας ευρωπαϊκής σύμβασης για το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εκδήλωση στον Δικηγορικό σύλλογο Αθηνών

Την σημερινή ημέρα τίμησε και ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην αίθουσα τελετών «Μιχάλης Επ. Ζαφειρόπουλος», στην οδό Ακαδημίας.  Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός.

Το παρών έδωσαν επίσης η κ. Μαρία Γαβουνέλη, Δικηγόρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ η οποία μίλησε για το«Το νέο Σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος (Whistleblowing)».

Ο κ. Νικόλαος Κουτκιάς, Δικηγόρος, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΔΣΑ στο CCBE αναφέρθηκε στον « Δικηγόρο και την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες»,

Την σκυτάλη πήραν αργότερα ο κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Πρόεδρος Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων  με κεντρικό θέμα  ο «Δικηγόρος του Δημοσίου και η Αρχή της Νομιμότητας»

Ο κ. Αργύρης Οικονόμου, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος ΔΕΗ έκανε λόγο για τον« Δικηγόρο ως παράγων διαμόρφωσης κουλτούρας συμμόρφωσης επιχειρήσεων και οργανισμών»,

Και τέλος, ο κ. Γεώργιος Στεφανάκης, Δικηγόρος έκανε την εισήγηση του με σύνθημα «Υπερασπιζόμενοι τους υπερασπιστές».

Πηγή: ereportaz.gr