Το πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε σήμερα 31/3 το βελγικό κράτος να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο των μέτρων που έλαβε κατά της Covid-19 εντός 30 ημερών, έπειτα από προσφυγή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) είχε καταθέσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέσω υπουργικών διαταγμάτων.
Σκοπός της ενέργειάς της ήταν να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Το βελγικό κράτος διατάχθηκε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να “θέσει τέρμα στην κατάσταση προφανούς παρανομίας που απορρέει από τα περιοριστικά των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέτρα”.
Το δικαστήριο δίνει προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφασή του, υπό την απειλή χρηματικών προστίμων 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, με το οποίο επικοινώνησε το AFP, ανέφερε πως η απόφαση της δικαιοσύνης εξετάζεται.
Η δικαστική απόφαση αφορά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο (χρήση μάσκας, κλείσιμο επιχειρήσεων, απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών, κοινωνική απόσταση…) αλλά όχι τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ελήφθησαν σε περιφερειακό επίπεδο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος της LDH.
Όπως είπε, οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν από το βελγικό κράτος “παραμένουν σε ισχύ (…) αλλά εξυπακούεται ότι οι άνθρωποι που διώκονται επειδή παραβίασαν τα μέτρα κατά της Covid δεν θα παραλείψουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την απόφαση για να αμφισβητήσουν” ενώπιον της δικαιοσύνης ενδεχόμενα πρόστιμα.
Όπως είπε, “το δικαστήριο διαπίστωσε την αδικοπραγία των μέτρων”.
Η δικηγόρος εκτιμά πως η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει ένα νέο νόμο ή ένα νέο υπουργικό διάταγμα στη βάση ενός άλλου νόμου ή να αποσύρει τα μέτρα.
“Εκτιμούμε πως δεδομένων των περιορισμών στις βασικές ελευθερίες που επιβλήθηκαν προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία της Covid-19, μια συζήτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη”, ανέφερε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση η LDH.
“Μπορεί οι περιορισμοί σε αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες να έλαβαν χώρα λόγω της σημασίας των διακυβευμάτων και της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία των ατόμων, πρέπει ωστόσο να είναι δίκαιοι και αναλογικοί“, πρόσθεσε.