Τσεχικό δικαστήριο απάλλαξε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις, από τις κατηγορίες για απάτη, ενισχύοντας την υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς οι προβλέψεις τον κατατάσσουν ανάμεσα στα φαβορί.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινής φυλάκισης με αναστολή και προστίμου βάσει των κατηγοριών για κατάχρηση ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή κέντρου ψυχαγωγίας και συνεδρίων κοντά στην πρωτεύουσα Πράγα.
Ο Andrej Babic, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.
Στην τελική του κατάθεση στο δικαστήριο, την Παρασκευή (6/1) ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη.
“Ολόκληρη η υπόθεση είναι κατασκευασμένη, είναι πολιτικό ζήτημα, δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το δικαστήριο.
Με την υποστήριξη του κόμματός του ANO που έχει περάσει στην αντιπολίτευση, ο Andrej Babic επιδιώκει να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών και να εκθρονίσει τον κατά καιρούς πολιτικό του σύμμαχο Μίλος Ζέμαν, η δεύτερη προεδρική θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι κανείς από τους προεδρικούς υποψήφιους δεν αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο (14-15/1).
Ο δεύτερος γύρος θα είναι μονομαχία ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους και θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου.