Η αστυνομία της Βραζιλίας και το πορτογαλικό τμήμα της Ιντερπόλ εξάρθρωσαν ένα εγκληματικό δίκτυο που εκμεταλλευόταν μια ψεύτικη εταιρεία στη Λισαβόνα η οποία εξαπάτησε χιλιάδες Βραζιλιάνους σε ένα σχέδιο εμπνευσμένο από την ταινία «Ο Λύκος της Wall Street».
Σε ανακοίνωσή της, η βραζιλιάνικη αστυνομία είπε ότι ένας Τσέχος υπήκοος με έδρα τη Λισαβόνα άνοιξε ένα τηλεφωνικό κέντρο και προσέλαβε εκατοντάδες Βραζιλιάνους εργάτες που ζούσαν στην πορτογαλική πρωτεύουσα.
Είχαν την αποστολή να καλούν ανθρώπους στη Βραζιλία για να τους πείσουν να επενδύσουν σε μετοχές.
Τα χρήματα των θυμάτων κατέληξαν σε λογαριασμούς εταιρειών ενώ τους είπαν ότι είχαν χαθεί στην αγορά.
«Λόγω απελπισίας… ενθαρρύνθηκαν να κάνουν νέες επενδύσεις με την ελπίδα να αντιστρέψουν τις απώλειες τους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.
«Αποδεικνύεται ότι οι νέες επενδύσεις προκάλεσαν νέες απώλειες».

Λειτουργούσε επί 4 χρόνια 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το δίκτυο λειτουργούσε για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, επηρεάζοντας χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχασαν τις οικονομίες τους ενώ οι επιτήδειοι έβγαλαν εκατομμύρια ρεάλ Βραζιλίας.
Έξι ηγέτες του δικτύου συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν και αρκετοί ψεύτικοι ιστότοποι καταργήθηκαν.
Επικρατούσε μια «κοινωνιοπαθητική ατμόσφαιρα» στο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο η αστυνομία είπε ότι μιμήθηκε την υπερπαραγωγή του 2013 «Ο Λύκος της Wall Street», βασισμένη στα απομνημονεύματα του επιχειρηματία Τζόρνταν Μπέλφορτ ο οποίος κατέληξε στη φυλακή τη δεκαετία του ’90 για εξαπάτηση επενδυτών.
Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνθηκαν να παρακολουθήσουν την ταινία και να μιμηθούν τη συμπεριφορά του πρωταγωνιστή τον οποίο υποδύθηκε ο di Cabrio.
«Το σύνθημα στην εταιρεία ήταν: σκεφτείτε τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, ξεχάστε τα θύματα», είπε ο Σάλλουμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ