Για την απονομή δικαιοσύνης και για τον αγώνα των οικογενειών των 57 θυμάτων να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, φυσικοί και ηθικοί, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κληθούν και άνθρωποι από το υπουργείο Μεταφορών να καταθέσουν».

«Εκπροσωπώ τρεις οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά και τρεις τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων πολύ βαριά» δήλωσε στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο κ. Λύτρας, διευκρινίζοντας ότι αναμένει σήμερα Πέμπτη (9/3) να λάβει αντίγραφα τηςδικογραφίας για το δυστύχημα.

Μιλώντας για την πορεία των ερευνών ο γνωστός ποινικολόγος δήλωσε ότι περιμένει τα αντανακλαστικά της ανάκρισης να δει προς τα πού πάει η έρευνα των Αρχών. «Γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους ανθρώπους. Τις επόμενες ημέρες, εάν η έρευνα συνεχιστεί όπως πρέπει, θα έχουμε και άλλους κατηγορούμενους» εκτίμησε ο δικηγόρος.

Γνώριζε ο υπουργός Μεταφορών ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας;
Ερωτηθείς για το που πιστεύει ότι πρέπει να στραφούν οι έρευνες της 3ης ανακρίτριας Λάρισας που χειρίζεται, μέχρι στιγμής της υπόθεσης της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, ο κ. Λύτρας απάντησε ότι αφορά τόσο τις εταιρείες (Ηellenic Train, ΟΣΕ) επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία ερώτηση η οποία δεν έχει απαντηθεί από αρμόδια χείλη. Και αυτή η ερώτηση είναι αν το υπουργείο Μεταφορών και ο υπουργός Μεταφορών γνώριζε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και επέτρεπε στα τρένα να ταξιδεύουν με αθώες ψυχές μέσα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σε αυτό το στάδιο 9σ.σ. της ανάκρισης) θα πρέπει να κληθούν και άνθρωποι από το υπουργείο για να μας πληροφορήσουν εάν γνώριζαν και αν είχαν τα στοιχεία ότι δεν λειτουργούν τα μέτρα ασφαλείας και επέτρεπαν τα τρένα που ταξιδεύουν. […] Περιμένω, λοιπόν, να δω αυτά τα αντανακλαστικά».

Αναφερόμενος στις δικλείδες ασφαλείας που θα έπρεπε να υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο για να προλάβουν ένα ανθρώπινο λάθος, όπως το τραγικό λάθος που παραδέχτηκε ο σταθμάρχης Λάρισας, ο νομικός που εκπροσωπεί έξι οικογένειες τραυματιών και θυμάτων της τραγωδίας εστίασε στο σύστημα τηλεδιοίκησης που δεν λειτουργούσε και συνετέλεσε στο να συμβεί αυτή η τραγωδία.

Το γεγονός ότι τα τρένα κινούνται σε αρκετά σημεία του δικτύου «τυφλά» ήταν κάτι που όπως είπε «δεν γνώριζε κανείς» από τους πολίτες. Ο κ. Λύτρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δηλώσεις πολιτικών, όπως χαρακτηριστικά αυτή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την προβληματική λειτουργία των τρένων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας δεν είναι το ζητούμενο αλλά ο άδικος χαμός τόσων παιδιών.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί επικριτικά και στον ρόλο ορισμένων αναλυτών και των δημοσιογράφων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τους βλέπω να κάνουν μία προσπάθεια αν θέλετε, όχι στο να συγκαλύψουν το θέμα, αλλά και να μην αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Δεν ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος κυβερνάει». Ο κ. Λύτρας μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την αγωνία του να μην αποσιωπηθούν οι ευθύνες όλων όσοι ευθύνονται για την σύγκρουση στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 άτομα, επιβάτες και εργαζόμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ