Το RT, ρωσικό κρατικό διεθνές δίκτυο ενημέρωσεης γνωστό παλαιότερα ως Russia Today, έχασε μια ακόμη δικαστική μάχη στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσπαθούσε να ανατρέψει την απόφαση της ΕΕ για απαγόρευση της λειτουργίας του, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, δεύτερο ανώτερο δικαστήριο της Ένωσης, απέρριψε την αίτηση του RT, με απόφασή του την Τετάρτη 27/7.
Η ΕΕ “δεν μπορεί να επικριθεί” για την προσωρινή απαγόρευση περιεχομένου “ορισμένων μέσων ενημέρωσης τα οποία χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος” επί τη βάσει της υποστήριξης εκ μέρους τους της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας”, αναφέρει στην απόφασή του το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ απαγόρευσε το RT τον Μάρτιο, κατηγορώντας το ότι διασπείρει ρωσική κρατική προπαγάνδα και αποτελεί “βασικό εργαλείο υποστήριξης της επίθεσης κατά της Ουκρανίας”.
Ο γαλλικός βραχίονας του RT ήταν ο πρώτος που άσκησε ένδικα μέσα στο ευρω-δικαστήριο, μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Putin από πλευράς της ΕΕ (αλλά και άλλων χωρών), μετά την έναρξη της ρωσικής πολεμικής επίθεσης τον Φεβρουάριο.
Ένδικα μέσα κατά των κυρώσεων έχουν ασκήσει και πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη των οικογενειών τους, προκειμένου να αμφισβητήσουν το καθεστώς των κυρώσεων.
Το ρωσικό κρατικό δίκτυο επιχειρηματολόγησε υπέρ της άρσης της απαγόρευσής, κάνοντας λόγο για μέτρα περιστολής της ελευθερίας του Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ