Τρεις πρώην πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών παραδέχτηκαν ότι παραβίασαν δίκτυα στις ΗΠΑ για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα.
Στο πλαίσιο συμφωνίας με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας που τους απαλλάσσει από τη δίωξη, οι τρεις άνδρες παραδέχτηκαν επίσης ότι πούλησαν στην κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι αμερικανικά εργαλεία ηλεκτρονικής κατασκοπείας, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις αμερικανικές αρχές.
Οι τρεις πράκτορες –Μαρκ Μπάιερ, Ράιαν Άνταμς και Ντάνιελ Γκρέρικ- εργάζονταν σε μυστική μονάδα των ΗΑΕ με την ονομασία Project Raven, δείχνουν έγγραφα από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον.
Όπως είχε αποκαλύψει το 2019 το Reuters, η μονάδα παραβίαζε τους λογαριασμούς δημοσιογράφων, ξένων κυβερνήσεων και ακτιβιστών, ορισμένοι από τους οποίους υποβλήθηκαν αργότερα σε βασανιστήρια στα ΗΑΕ.

Η αποκάλυψη έφερε στο προσκήνιο τη διαδεδομένη πρακτική πρώην μυστικών πρακτόρων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ξένα κράτη χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.
Οι τρεις πρώην πράκτορες παραδέχτηκαν μεταξύ άλλων ότι παραχώρησαν στην κυβέρνηση των ΗΑΕ ένα προηγμένο κυβερνο-όπλο με την ονομασία Karma που επέτρεπε την παραβίαση κινητών iPhone.
Το Project Raven χρησιμοποίησε το Karma για την παρακολούθηση χιλιάδων στόχων, ανάμεσά τους ένας νομπελίστας ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Υεμένη και ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του
Για να γλιτώσουν τη δίωξη, οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να καταβάλλουν από κοινού το ποσό των 1,69 εκατ. δολαρίων και δεσμεύτηκαν να μην επιδιώξουν ποτέ την πρόσληψή τους σε αμερικανικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται θέματα εθνικής ασφάλειας.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης «αποτελεί μήνυμα προς όλους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης, που είχαν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν τον κυβερνοχώρο για να μοχλεύσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες για λογαριασμό ξένων κυβερνήσων ή ξένων εταιρειών» δήλωσε ο Μπράιαν Βορντραν, υποδιευθυντής του τμήματος Κυβερνοχώρου στο FBI.
«Υπάρχει το ρίσκο και υπάρχουν και συνέπειες» προειδοποίησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ