Στο στόχαστρο των hackers βρέθηκαν τουλάχιστον δυο υπουργεία της αμερικανικής κυβέρνησης που επιβεβαίωσε την Κυριακή 13/12, ότι υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Η επίθεση προέχεται από δράστες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες – εταίρους μας όσον αφορά τις δραστηριότητες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στα κυβερνητικά δίκτυα» και «παρέχουμε τεχνική βοήθεια στις εν λόγω οντότητες», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας υποδομών (Cisa), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Δεν δόθηκαν ωστόσο άλλες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε το εύρος της επίθεσης.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Ρωσία είναι η χώρα από την οποία προέρχονται οι επιθέσεις αυτές και πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ATP29, που βρισκόταν επίσης πίσω από τις επιθέσεις με στόχο την υποψήφια των ΔημοκρατικώνHilary Clinton κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε η Washington Post.

Hackers κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση, σε κάποιες περιπτώσεις πριν από αρκετούς μήνες, στην εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών και της εθνικής διεύθυνσης τηλεπικοινωνιών (NTIA), σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου που δημοσιεύθηκαν μόλις την Κυριακή 13/12.

H αμερικανική εταιρία πληροφοριακής ασφάλειας FireEye, η οποία καλείται συνήθως για βοήθεια από πελάτες που πέφτουν θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, παραδέχθηκε ότι ήταν και η ίδια αντικείμενο μιας πολύ σύνθετης πειρατείας, η οποία υποψιάζεται επίσης ότι προερχόταν από ένα κράτος.

Η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις φερόμενες ως επιθέσεις.

«Η Ρωσία δεν διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.