Σε φυλάκιση έξι και δώδεκα μηνών (αντίστοιχα) καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε έναν 24χρονο κι έναν 40χρονο, οι οποίοι κατηγορούνταν για την επίθεση σε βάρος του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, πριν από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Λευκό Πύργο.
Το Δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για επικίνδυνη σωματική βλάβη, πράξη η οποία τούς αποδόθηκε συμπληρωματικά, καθώς οι ίδιοι, όταν δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία -και τιμωρήθηκαν με φυλάκιση 14 μηνών- διώκονταν για διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.
Μετά την απαγγελία της ποινής της 14μηνης φυλάκισης (είχε μετατραπεί σε χρηματική ποινή για τον πρώτο, ενώ ανεστάλη για τον δεύτερο), το Δικαστήριο είχε δώσει εντολή προς την Εισαγγελία να κινηθεί ποινική διαδικασία και για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμφθηκαν εκ νέου στο εδώλιο.

O 40χρονος καταδικάστηκε ερήμην ενώ ο 24χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησε τον πρώην Δήμαρχο

Ο 40χρονος απουσίαζε από την αίθουσα και (κατα)δικάστηκε ερήμην, ενώ ο 24χρονος ήταν παρών και στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησε τον παθόντα.
«Πέταξα ένα μπουκάλι, αλλά δεν τον χτύπησα ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αντίθεση με τον πρώτο, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να ανασταλεί η ποινή (μετατράπηκε προς 5 ευρώ/ημερησίως), για τον δεύτερο ανεστάλη για 3 έτη (τού αναγνωρίστηκε επιπλέον ελαφρυντικό).
Νωρίτερα, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης περιέγραψε την εις βάρος του επίθεση, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι δέχθηκε χτυπήματα και κλωτσιές στο σώμα, στο κεφάλι και στην πλάτη του.
«Υπήρχε πολύ κόσμος […] Θυμάμαι τον Ψωμιάδη να κάνει κάτι νοήματα και να φωνάζει…
Ξέρω ότι με χτυπούσαν με κλωτσιές και πετούσαν μπουκάλια στο αυτοκίνητο», είπε ο κ. Μπουτάρης, καταθέτοντας ως πολιτικώς ενάγων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην δήμαρχος δέχθηκε άγρια επίθεση, με ξύλο, σπρωξιές, μπουνιές και κλωτσιές, ενώ έδινε το παρών στην κοινή εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τον Μάιο του 2018.
Ο κ. Μπουτάρης, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε και μετά την κεντρική ομιλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας, είχε μεταβεί στον Λευκό Πύργο για την επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας όπου σημειώθηκε η επίθεση από κουκουλοφόρους.