Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και ληστείας από σπίτια. Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα, τέσσερις αλλοδαποί και ένας Έλληνας, ηλικίας 44, 45, 27, 37 και 28 ετών αντίστοιχα και σε βάρος τους σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμού και άλλες διατάξεις.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα διαρρήξεων οικιών, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

· Η επιλογή «στόχων» συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, όπου εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων, εισέρχονταν στα διαμερίσματα πάντα πρωινές ώρες, χωρίς ίχνη παραβίασης,

· Η λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης, όπως επιτήρηση των στόχων, αλλαγή ενδυμάτων πριν και μετά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων, καθώς και η επικίνδυνη οδήγηση κατά τη διαφυγή,
· Η ενοικίαση χώρου, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως εργαστήριο αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, εφαρμογής πρακτικών μεθοδολογίας απασφάλισης θυρών δίχως ίχνη παραβίασης καθώς και απόκρυψης κλοπιμαίων και η
· Βιντεοσκόπηση με χρήση κινητών τηλεφώνων των υποψήφιων θυμάτων κατά την είσοδο τους στις οικίες τους, αποτυπώνοντας κυρίως τον τύπο του κλειδιού και την τοποθεσία της οικίας.

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από μέσα Δεκεμβρίου του 2021 έως και μέσα Δεκεμβρίου του 2023, διέπραξαν τέσσερις διαρρήξεις και μία ληστεία σε σπίτια, σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 171.850 ευρώ, κοσμήματα και ένα δίκαννο.
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (11-12-2023), στα σπίτια των δραστών στις περιοχές της Τούμπας, Συκεών και κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο εργαστήριο, που διατηρούσαν στην περιοχή της Πολίχνης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των 14.455 ευρώ και 100 δολαρίων ΗΠΑ,
πλήθος ρολογιών, κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
χρηματοκιβώτιο,
δύο φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας,
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
περίστροφο και 17 φυσίγγια,
πιστόλι μάρκας TOKAREV και φυσίγγια,
τρία αεροβόλα πιστόλια,
πλήθος μαχαιριών,
επαγγελματική μηχανή κοπής – αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας,
επαγγελματικό τρυπάνι σταθερής βάσης για λεπτομερή τρυπήματα,
επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών,
ηλεκτρικές συσκευές λείανσης με πλήθος εξαρτημάτων,
πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών,
επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών
πλήθος εργαλείων,
πλήθος «άκοπων» κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών, προοριζόμενα για αντιγραφή κλειδιών,
πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών με εμφανείς εξωτερικές παραποιήσεις – παρεμβάσεις, αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων διαφόρων κλειδαριών και τύπων, μηχανισμών κλειδαριών θωρακισμένων θυρών, ομφαλών θυρών,
τέσσερα κινητά τηλέφωνα,
επτά περούκες και
ένα δίκανο, το οποίο ταυτοποιήθηκε ως αφαιρεθέν όπλο σε μία εκ των περιπτώσεων.
Επιπλέον κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ για τον 28χρονο Έλληνα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι με χρήματα που προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητά του, προχώρησε στην αγορά ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου αξίας περίπου 12.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.
Οι πολίτες, θύματα κλοπής της παρούσας εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, μπορούν να επικοινωνήσουν κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας στο τηλέφωνο 2310388328 για αναγνώριση των κλοπιμαίων.