Σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 1999, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης έχανε τη ζωή του στη μοιραία πτήση με το πρωθυπουργικό Falcon μαζί με τον γιο του Νικόλα και άλλους πέντε από τους συνολικά 13 επιβαίνοντες.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στον «άοκνο διπλωμάτη και οραματιστή πολιτικό» και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η πρωτοπόρος σκέψη του παραμένει, μέχρι σήμερα, πυξίδα για την ελληνική διπλωματία, καθώς άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Συμπληρώνονται, σήμερα, 24 χρόνια από την τραγική απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε άοκνος διπλωμάτης και οραματιστής πολιτικός. Ως ένας από τους θιασώτες της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε εργαστεί με διορατικότητα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του. Η πρωτοπόρος σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη παραμένει, μέχρι σήμερα, πυξίδα για την ελληνική διπλωματία, καθώς άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Το χρονικό της τραγωδίας του Falcon

Μόλις μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας μία δεύτερη τραγωδία βύθισε ακόμα περισσότερο στο πένθος την Ελλάδα. Ήταν βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999 όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.
Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος έπεσε σε ένα μεγάλο κενό αέρος. Υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, κάνοντας «βουτιά» από τα 25.000 στα 5.000 πόδια και σταθεροποιήθηκε στα 3.000 πόδια. Κατά τη διάρκεια της ανεξέλεγκτης καθοδικής πορείας όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους χτυπούσαν στα τοιχώματα του αεροπλάνου και στα καθίσματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά από τα 13 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

«Αντικείμενα και άνθρωποι που ήταν όρθιοι άρχισαν να χτυπιούνται στα τοιχώματα που αεροσκάφους»

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

O Γιάννος Κρανιδιώτης επιβιβάστηκε στο μοιραίο αεροσκάφος την τελευταία στιγμή

Μάλιστα η τραγική ειρωνεία είναι πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης επιβιβάστηκε στο μοιραίο αεροσκάφος την τελευταία στιγμή, παίρνοντας τη θέση του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη. Ο γιος του Νικόλας δεν ήθελε να τον συνοδεύσει, αλλά ο πατέρας του τον έπεισε να τον ακολουθήσει.
Λίγο πριν από την απογείωση, ο Γιάννος Κρανιδιώτης μιλούσε στο κινητό και έλεγε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ»: «μετά το Βουκουρέστι σκέφτομαι να μείνω λίγο στην Αθήνα, με έχουν κουράσει όλα αυτά τα αεροπλάνα βρε παιδί μου…».
Οι έξι από τους επτά έχασαν τη ζωή τους ακαριαία από πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος τραυματίστηκε βαρύτατα σε κεφάλι και θώρακα και υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα. Από τη «βουτιά» του αεροσκάφους τραυματίστηκε σοβαρά ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος παρέμεινε σε κώμα, αλλά τελικά επέζησε. Πέθανε τον Μάιο του 2015. Πιο ελαφρά, εκτός από τον Αλφόνσο Βιτάλη, τραυματίστηκε η αεροσυνοδός Άννα Βελησσαρίου. Κανέναν σοβαρό τραυματισμό δεν υπέστησαν η ιδιαιτέρα του υπουργού και σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Μπεγλίτη και οι δύο πιλότοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ