Στο… συρτάρι έχει μείνει εδώ κι ένα χρόνο η δικογραφία που διαβίβασε στη βουλή ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση που αφορά στην προμήθεια κι εγκατάσταση  του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I το 2003.

Υπό τον κίνδυνο της παραγραφής ο δικαστικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έχει στείλει δύο επιστολές μέχρι τώρα στο Κοινοβούλιο επαναλαμβάνοντας το αρχικό του ερώτημα: αν  δηλαδή είναι δικής του αρμοδιότητας το συγκεκριμένο αδίκημα ή της βουλής. Και έως σήμερα απάντηση δεν έχει λάβει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ορφανίδης διαβίβασε τη δικογραφία τον Νοέμβριο του 2018 όταν «σκόνταψε» στο όνομα του πρώην υπουργού στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργούσε. Τον Μάιο του 2019  καθώς ακόμα δεν είχε γίνει καμία κίνηση από τη Βουλή   απέστειλε επιστολή επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και θα πρέπει να λάβει σύντομα απάντηση. Ένα μήνα μετά η βουλή απάντησε . ‘Όχι όμως για το αδίκημα της  παθητικής δωροδοκίας  που ζητούσε ο ανακριτής αλλά για εκείνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που ουδείς  είχε ρωτήσει (!) λέγοντάς του ότι δεν έχει αρμοδιότητα το Κοινοβούλιο να το διερευνήσει…

Τον Ιούλιο ο ανακριτής στέλνει νέα επιστολή θέτοντας εκ νέου το αρχικό του ερώτημα σχετικά με την παθητική δωροδοκία. Και η απάντηση που πήρε  ήταν για άλλη μία φορά όχι επί της ουσίας αλλά για να τον ενημερώσουν ότι έλαβαν την επιστολή του!

Τι λέει η Βουλή

Συνέπεια της αδράνειας που έχει δείξει η Βουλή είναι η δικογραφία να έχει «κολλήσει» στο ανακριτικό γραφείο  και παρόλο που όλες οι άλλες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του ειδικού ανακριτή να μην μπορεί να πάρει το δρόμο της για εισαγγελική πρόταση και βούλευμα από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Πηγές της βουλής ωστόσο λένε  πως εκλαμβάνουν τα  έγγραφα  του ανακριτή ως…  ενημέρωση και υπενθύμιση υποχρεώσεων της. Για αυτό το λόγο λένε δεν έχει δοθεί απάντηση έως τώρα    σε κανένα εξ αυτών. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμη κοινοβουλευτική πηγή μιλώντας στη Realnews υποστήριξε ότι μέσω των εγγράφων προς τη Βουλή ο κ. Ορφανίδης υπενθυμίζει ότι η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και ενόψει επέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας  την  καλεί να τελέσει την αρμοδιότητά της για την άσκηση δίωξης στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το Προεδρείο ως όφειλε ενημέρωσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τα έγγραφα του ανακριτή  κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα έγγραφα είχαν διαβιβαστεί και κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο. Για αυτό τον λόγο κατά τη διαβίβαση του πιο πρόσφατου αιτήματος,  πριν από περίπου 1,5 μήνα,  το βάρος της ενημέρωσης έπεσε στις νέες Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία διερεύνησης υποθέσεων ακόμα και όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή αλλά απαιτείται πρόταση τουλάχιστον 30 βουλευτών οι οποίοι θα ζητήσουν σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Πηγή: Realnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ