Καλοστημένη εγκληματική οργάνωση που με απίστευτα τεχνάσματα έκλεβε χρήματα από το Δημόσιο εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Ενας από τους φερόμενους εγκεφάλους του κυκλώματος είναι ο σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς, ενώ ένα ακόμη μέλος φέρεται στο παρελθόν να είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα μέσω της σχέσης του με πρώην μοντέλο.

Η οικονομική αστυνομία κατάφερε να φθάσει στα ίχνη της οργάνωσης και της απάτης, που ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα.

Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 27 άτομα, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει στη σύλληψη 11 εξ’ αυτών. Το κύκλωμα το οποίο φέρεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένο, είχε αποκομίσει κέρδη άνω των 15 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία που προκάλεσαν στο Δημόσιο εκτιμάται σε 70 εκατ. ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,
δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,
χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,
μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,
καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και
προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, τα μέλη της οργάνωσης έφτιαχναν συνεχώς νέες εταιρείες και έβαζαν νέα μέλη ως διαχειριστές τους. Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να αποκαλύπτουν τις συναλλαγές τους μέσα από εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση -5- εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό -26- εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. -16.000.426,39- ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας -13.545.119,26- ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά -5.426.106- ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας -70.000.000- ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας -13.548.387- ευρώ.

Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε -69- οντότητες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά -9.695.525,34- ευρώ, ενώ μέσω ακόμη -13- εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον -3.582.066- ευρώ.

Πώς νομιμοποιούσαν τα λεφτά που έβγαζαν από τη μεγάλη απάτη
Είχαν ανοίξει 131- τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων πραγματοποίησαν 52.539- τραπεζικές συναλλαγές και μετέφεραν τα χρήματα που εισέπραξαν από τις 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και -44- επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας.

Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ