Τη βούληση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με κάθε τρόπο την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας η οποία είναι θεσμοθετημένη μέχρι τα τέλη Απριλίου αποκαλύπτει με συνέντευξή του στον Πέτρο Κουσουλό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Διαφάνηκε μια σοβαρή ανεπάρκεια στον τρόπο λειτουργίας και στα προγράμματα που είναι σε θέση να προσφέρουν τα ΚΕΚ. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Επισημαίνοντας ότι την περίοδο της πανδημίας δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ο κ. Τσιάρας ανοίγει τα χαρτιά του για τις κινήσεις της κυβέρνησης εξηγώντας ότι απώτερος στόχος είναι μια γενναία παράταση του «σημερινού καθεστώτος». Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με το άνοιγμα υποθηκοφυλακείων, μιλάει για τη δεύτερη φάση που θα αφορά «ειδικές και τακτικές διαδικασίες» σε Εφετείο και Άρειο Πάγο χωρίς την παρουσία διαδίκων και επισημαίνει ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπιστεί η δημόσια υγεία στους χώρους της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, αναφέρεται στο θέμα που ανέκυψε με τα voucher και τη διαδικασία επαναξιολόγησης των ΚΕΚ, τα επόμενα βήματα για τη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης αλλά και τη πιθανότητα παύσης του αξιόποινου αδικημάτων ήσσονος σημασίας.

Κύριε υπουργέ, η κανονικότητα στην εποχή του κορωνοϊού, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινά από τη μερική λειτουργία των δικαστηρίων. Ποια είναι τα επόμενα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν μετά τη λειτουργία ειρηνοδικείων, κ.λπ. και με ποιο τρόπο;

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια για την επανέναρξη λειτουργίας των δικαστηρίων. Ένα ενδεικτικό πλάνο περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των συνδεδεμένων με αυτά εργασιών στα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία. Από κει και πέρα, στη δεύτερη φάση θα περιληφθούν πιθανότατα διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς παρουσία διαδίκων στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο για να ακολουθήσουν πιθανώς οι εκδικάσεις ασφαλιστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και από τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Παρατηρήθηκαν αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τη μερική λειτουργία με τους δικηγορικούς συλλόγους να ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση. Είστε σε θέση να μας πείτε ποια συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα θα ληφθούν ούτως ώστε να διαφυλαχθεί το αγαθό της δημόσιας υγείας;

Κύριε Κουσουλέ, αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αγωνίες των δικηγορικών συλλόγων και συμμερίζομαι τις εύλογες ανησυχίες που εκφράζονται από συνδικαλιστικούς φορείς. Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όμως, κανένας δεν θα επιχειρούσε βήματα στην άβυσσο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα, έχει προχωρήσει στη διανομή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού(μάσκες, γάντια, απολυμαντικό υλικό) για την ατομική προστασία των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των υπαλλήλων στα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία και έχει εξασφαλίσει υπηρεσίες security για την τήρηση της τάξης και των κανόνων ατομικής προστασίας για το συναλλασσόμενο κοινό. Ακόμα και αν προκύψουν λειτουργικά προβλήματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να τα αντιμετωπίσει.

Πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ολική λειτουργία των δικαστηρίων; Τι εικόνα έχετε αυτήν τη στιγμή;

Είναι επισφαλές, σε αυτή τη φάση, να κάνει κανείς προβλέψεις για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολική επαναφορά της κανονικότητας στον χώρο της Δικαιοσύνης. Πολύ περισσότερο, όταν η εξέλιξη του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία της μετάβασης σε αυτή την κανονικότητα θα είναι μακρόσυρτη. Και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της ομάδας των λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για χρονοδιαγράμματα, σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι παρέλκει.

Ένα άλλο θέμα το οποίο ανέκυψε ήταν εκείνο της τηλεκατάρτισης των δικηγόρων μέσω των voucher. Και γι αυτό το ζήτημα υπήρξαν αντιδράσεις. Για ποιο λόγο οι δικηγόροι εξαιρέθηκαν από την καταβολή των 800 ευρώ και πώς κρίνετε το σύστημα που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που το φως είδαν πολλές πλημμέλειες αλλά και ερωτηματολόγια που στήθηκαν βάσει google translate;

Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών διαφάνηκε μια σοβαρή ανεπάρκεια στον τρόπο λειτουργίας και στα προγράμματα που είναι σε θέση να προσφέρουν τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αναγνώρισε την αστοχία στην οποία οδηγήθηκε ένας ορθός κατά βάση σχεδιασμός που επιχειρούσε να συνδέσει την ενίσχυση των πληττόμενων επαγγελματικών κλάδων με διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης. Προφανώς, υπάρχουν ευρύτερες ανεπάρκειες στο σύστημα της διαρκούς επιμόρφωσης, που ναρκοθέτησαν αυτόν τον σχεδιασμό. Γι’ αυτό το αρμόδιο υπουργείο με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά τη διαδικασία επαναξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Θα εκδοθεί ΚΥΑ για την καταβολή 800 ευρώ τον Μάιο όπως ζητούν οι δικηγορικοί σύλλογοι;

Όπως γνωρίζετε, οι αποφάσεις για την ενίσχυση των επαγγελματιών, λαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, οι οποίες σε αυτή τη δύσκολη φάση βρίσκονται ήδη υπό πίεση. Είναι επίσης γνωστό πως οι δικηγόροι θα λάβουν ενίσχυση ύψους 600 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις. Από κει και πέρα βρισκόμαστε ακόμα στον μήνα Απρίλιο, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των δικαστικών λειτουργιών.

Υπήρξαν αντιδράσεις δικηγόρων σχετικά με την εξαίρεση από την αναστολή που δόθηκε για τα ακροατήρια στα οποία διακυβευόταν το 18μηνο της προσωρινής κράτησης. Δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες με γεμάτες δικαστικές αίθουσες εν μέσω πανδημίας. Μήπως θα έπρεπε να ληφθούν ειδικά μέτρα γι’ αυτές τις περιπτώσεις;

Από την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των δικαστικών λειτουργιών, το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εξίσωση: από τη μία να προασπιστεί τη δημόσια υγεία και να προστατεύσει αποτελεσματικά την υγεία των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των δικαστικών υπαλλήλων, και από την άλλη να συνεχίσει τις δικαστικές λειτουργίες που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προφανώς, αυτές οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν περιποιούν τιμή για τη Δικαιοσύνη. Σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, οι διοικήσεις των δικαστηρίων οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στις δικαστικές αίθουσες.

Η παρούσα συγκυρία, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη της ταχύτερης ολοκλήρωσης της ψηφιακής Δικαιοσύνης. Ποιες κινήσεις γίνονται και τι κρίνετε εσείς ως άμεση προτεραιότητα για το μέλλον;

Ήδη βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ηλεκτρονική αίτηση και παραλαβή 32 πιστοποιητικών μέσω της πύλης solon.gr, απλοποιώντας έτσι την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και δικηγόρων, ενώ προγραμματίζεται η ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ακόμα περισσότερων πιστοποιητικών. Παράλληλα, «τρέχει» ήδη ο διαγωνισμός για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Ένα σύστημα που στην ολοκλήρωσή του θα έχει πετύχει την πλήρη μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Μείζον θέμα είναι και εκείνο των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλη Απρίλη. Πώς θα κινηθείτε για την επέκταση του μέτρου; Τι μήνυμα μπορείτε να δώσετε στους πολίτες;

Το λέω ξεκάθαρα γιατί έχει δημιουργηθεί ένα αφήγημα, ειδικά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαδικασίες περί αναγκαστικής εκτελέσεως είναι σε αναστολή την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, με την νέα ΚΥΑ που τίθεται σε ισχύ από 28 Απριλίου συνεχίζεται η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτή την περίοδο της πανδημίας δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και επομένως η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως. Είναι διαφορετικό ζήτημα το νομικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία είναι θεσμοθετημένη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Ήταν μάλιστα μια συμφωνία, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς και αναφέρομαι στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται εκ νέου μια γενναία παράταση του σημερινού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ