Ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα Τρίτη (30/1) το θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού, για ακόμη 25 χρόνια, που διεξάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στο ΣτΕ προσέφυγε η κοινοπραξία VINCI Highways – VINCI Concessions – Μυτιληναίος Α.Ε. – Mobility Partner, η οποία έχει καταθέσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά στον επίμαχο διαγωνισμό και στρέφεται κατά της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Από την έως τώρα διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 6 επενδυτικά σχήματα (εταιρείες, κ.λπ.) έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής – πλειοδότης η εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα, με προσφορά 3,27 δις ευρώ.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η παραχώρηση υπηρεσιών με αντικείμενο τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμή λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Η προσφεύγουσα κοινοπραξία κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Κωνσταντίνα Σκούρα) επικαλέστηκε τους ισχυρισμούς που προέβαλε και στην προδικαστική προσφυγή της κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας και η οποία απορρίφθηκε με την υπ’.αριθμ. 1714/2023 απόφαση.

Η κοινοπραξία τότε είχε επικαλεστεί διαδικαστικά κυρίως θέματα ως προς τον τρόπο που δομείται η χρηματοοικονομική επάρκεια της προσφοράς της ΓΕΚ Τέρνα.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η προδικαστική προσφυγή της απορρίφθηκε με μη νόμιμη, επαρκή καθώς και αντιφατική αιτιολογία.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η εισηγήτρια κα Σκούρα, επισήμανε ότι «ανακύπτει ζήτημα σχετικά με τον προσδιορισμό της εκτιμώμενης αξίας της υπό ανάθεση σύμβασης, προκειμένου να προσδιοριστεί αφενός το ύψος του οφειλόμενου παραβόλου (σημειώνεται πάντως ότι έχει καταβληθεί το ήμισυ του ανώτατου προβλεπόμενου παραβόλου), αφετέρου η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4413 του 2016, στην περίπτωση που αυτή (η εφαρμογή) συναρτάται προς την εκτιμώμενη αξίας της σύμβασης».

Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων έχει καταθέσει η ΓΕΚ Τέρνα.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ