Οριστικά και αμετάκλητα το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν παράλληλα να ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος 4413/2016 ο οποίος καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές Οδηγών) με αυτό του δημοσίου κ.λπ. υπαλλήλου.

Το ιστορικό

Η εν λόγω υπόθεση, απασχόλησε το ΣτΕ έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν ενώπιον του 22 εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι είχαν παράλληλα την ιδιότητα του υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το ΣτΕ την εξαφάνιση αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απέρριψαν τις αιτήσεις τους για ακύρωση απόφασης και εγγράφου, με τα οποία έληξε η ισχύς των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτικών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων, κ.λπ., που εκδόθηκαν σε επιταγή του νόμου 4413/2016.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλέστηκαν οι προσφεύγοντες για να υποστηρίξουν πως το ασυμβίβαστο που καθιέρωσε ο νόμος 4413/2016 είναι αντισυνταγματικό ήταν πως ο εν λόγω περιορισμός επιβάλλεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτών, χωρίς να καταλαμβάνει εκπαιδευτές χειριστών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στον Δημόσιο κ.λπ.
Ακόμη, κάποιοι υποστήριξαν πως ορισμένοι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.
Ωστόσο, το Εφετείο όπως και τώρα το ΣτΕ έκριναν πως οι διατάξεις του νόμου 4413/2016μ με τις οποίες καθιερώθηκε το ασυμβίβαστο των εκπαιδευτών των Σχολών Οδηγών δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5 Σ.), της ελευθερίας της εργασίας (άρθρο 22 Σ.) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ