Το Ειδικό Δικαστήριο προχώρησε σε απόρριψη του αίτηματος που είχε υποβληθεί από την πλευρά της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να προσκομιστούν συγκεκριμένα έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία κλήρωσης των μελών του δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο από τη Βουλή.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη είχαν θέσει το θέμα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και σήμερα τροποποίησαν το αίτημά τους, αναφορικά με την κλήρωση ενός Αρεοπαγίτη ως αναπληρωματικού μέλους της σύνθεσης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ζήτησαν από το δικαστήριο να προσκομιστούν η απαντητική επιστολή του συγκεκριμένου Αρεοπαγίτη προς τον πρόεδρο της Βουλής και το έγγραφο με τις ημέρες κατά τις οποίες βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.
Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι η κα Τουλουπάκη δεν θα υποβάλει ένσταση σχετικής ακυρότητας, ούτε θα θέσει ζήτημα καλής ή κακής σύνθεσης του δικαστηρίου.
«Η κα Τουλουπάκη μας έδωσε εντολή να μην κάνουμε καμία ένσταση.
Επιθυμεί, επιδιώκει να αθωωθεί επί της ουσίας, επειδή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, επειδή δεν στοιχειοθετείται καν η κατάχρηση εξουσίας.
Ζητάμε να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο της επιστολής και τις ημερομηνίες αναρρωτικής άδειας. Θέλουμε να αποκαλύψουμε τις μεθοδεύσεις.
Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι απολύτως αποδεδειγμένες οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις από τους κατασκευαστές πλυντηρίων της Novartis», είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορος υπεράσπισης της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς Γιάννης Μαντζουράνης.
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή έχει την ευθύνη της κλήρωσης.
Η τήρηση της νομιμότητας εκφεύγει από τις αρμοδιότητες του ειδικού δικαστηρίου.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναζητηθούν και να προσκομιστούν αυτά τα έγγραφα».
Η πλευρά Παπαγγελόπουλου τάχθηκε υπέρ του αιτήματος, ενώ ο έτερος συνήγορος της κας Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, στη δευτερολογία του σημείωσε ότι «η έδρα έχει υποχρέωση και δικαίωμα να ελέγξει τη νομιμότητα του δικαστηρίου».
Το δικαστήριο τελικά απέρριψε το αίτημα «λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος καθότι δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται με την υποβολή αιτήματος για παράσταση πολιτικής αγωγής από την πλευρά της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.
Η κα Τσατάνη έχει καταγγείλει ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναφορικά με την υπόθεση Βγενόπουλου.