Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση κακοποίησης ανήλικου στη Νίσυρο, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει πως ο υπάλληλος που ελέγχεται, τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Πολιτισμού και συνεχίζει:
«Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».

Σάλος και οργή

Σημειώνεται ότι η υπόθεση προκάλεσε την οργή των κατοίκων του νησιού, καθώς ο πατέρας του ανήλικου είχε προχωρήσει σε καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά… συνελήφθη από την αστυνομία και κινδυνεύει με απέλαση. Οι κάτοικοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας καταχρηστική και εκδικητική δίωξη σε βάρος του πατέρα.

Η εκδοχή της Αστυνομίας

Όπως διευκρινίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ο πατέρας κλήθηκε να δείξει τον δράστη της κακοποίησης του παιδιού του που δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 12 έτη και στη συνέχεια αφού ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος συνελήφθη, ενώ κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια που θα αποσταλούν για εργαστηριακή ανάλυση, ενώ ο ανήλικος εξετάστηκε παρουσία ψυχολόγου.
Για τις αναφορές περί σύλληψης, η ΕΛ.ΑΣ διευκρινίζει ότι πράγματι εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα. Με την ολοκλήρωση της έρευνάς για την κακοποίηση του παιδιού, εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, ο Αστυνομικός Σταθμός Νισύρου έλαβε ενημέρωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για, απροσδιόριστο χρονικά, περιστατικό προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη.
Κατόπιν αναζήτησης και εντοπισμού της οικογένειας του θύματος, κλήθηκε ο πατέρας του στον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου, ο οποίος υπέδειξε ως δράστη κάτοικο του νησιού και ενημέρωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.
Άμεσα ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και προσήχθη ο αναφερόμενος ως δράστης ο οποίος εξετάσθηκε, ενώ κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια που θα αποσταλούν για την εργαστηριακή ανάλυση.
Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, το θύμα με τον πατέρα του μετέβησαν, με τη συνδρομή αστυνομικών, στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, για να εξετασθεί ο ανήλικος με την προσήκουσα διαδικασία, παρουσία ψυχολόγου.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί, από την πρώτη στιγμή είχαν διαπιστώσει ότι σε βάρος του πατέρα του ανήλικου εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της καταγγελίας και με σκοπό να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, από τις αστυνομικές Αρχές δόθηκε βαρύτητα στην προανακριτική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση αυτής, εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του.