Στο φως έρχονται οι λεπτομέρειες από τις νέες αγωγές πολιτών για τα όσα ακραία συνέβησαν τον περασμένο χειμώνα με την κακοκαιρία «Ελπίς» και το φιάσκο που έλαβε χώρα με ευθύνες της Αττικής οδού.
Όπως όλα δείχνουν, η ταλαιπωρία αλλά και ο κίνδυνος που αντιμετώπισαν ειδικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως καρδιοπαθείς, δεν μπορούν να «καλυφθούν» με το ποσό των 2000 ευρώ που θα καταβάλλει η εταιρεία για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα που όλοι είδαμε.

Τι αναφέρουν οι νέες αγωγές – Η απίστευτη περιπέτεια των πολιτών

Όπως αναφέρουν αρχικά οι προσφεύγοντες στις αγωγές τους, έλαβαν διαβεβαίωση πως παρά την έντονη χιονόπτωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και είναι όλα εντάξει, με μόνη παρατήρηση να διατηρούμε της αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα.
Όμως, όπως τονίζουν, «αφού διανύσαμε πολύ μικρή απόσταση με χαμηλή ταχύτητα, αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε πρόβλημα στην κυκλοφορία του δρόμου, ακινητοποιηθήκαμε πλήρως για επόμενες 12 ώρες μέσα στην σήραγγα της Δουκ. Πλακεντίας.
Εντός του τούνελ παραμείναμε μέσα στο όχημα με αναμμένη την μηχανή, ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποια θέρμανση, καθώς επικρατούσαν εκτός του οχήματος πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο για την ζωή μας επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας μας. Μετά όμως αναγκαστήκαμε και κλείσαμε τη μηχανή γιατί τελείωναν τα καύσιμα.
Ακόμη, επικρατούσε τρομερός θόρυβος από τους εξαεριστήρες και είχαν συγκεντρωθεί καυσαέρια από τα γειτονικά οχήματα, κάτι που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική εξαιτίας των καπνών και της έντονης δυσάρεστης οσμή των καυσαερίων».

Πλήρης αδιαφορία και αμέλεια

Οι δύο ενάγοντες κατά της Αττικής Οδού αναφέρουν πως «εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας και αμέλειας των εναγομένων, αφού αντιληφθήκαμε ότι δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν, αποφασίσαμε γύρω στις 01:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, 25-01-2022, να εγκαταλείψουμε το όχημα και με μεγάλο κίνδυνο για την ζωή μας να φύγουμε από το σημείο εγκλωβισμού μας πεζοί και να περπατήσουμε μέχρι τις οικίες μας με όποιο κίνδυνο θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στη διαδρομή της επιστροφής μας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε διότι υπήρχε άμεση ανάγκη να λάβουμε τα φάρμακα μας, τροφή και νερό, καθώς είχαν ήδη περάσει 12 ώρες χωρίς να έχει ενδιαφερθεί κανείς για μας, δεν πέρασε ούτε ένας υπάλληλος της Αττικής Οδού για ενημέρωση, δεν παρασχέθηκε καμία βοήθεια».
Και όπως υπογραμμίζουν «ήμασταν νηστικοί και διψασμένοι, χωρίς να μπορούμε να βρούμε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή για τα προβλήματα υγείας μας» δεδομένου ότι ο ένας εκ των εναγομένων διαθέτει από το 2003 μόνιμο τεχνητό καρδιακό βηματοδότη, λόγω πλήρους κολποκοιλιακού αποκλεισμού και πάσχει επίσης από αρτηριακή υπέρταση και για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ο δεύτερος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ, δυσλιπιδαιμία και περιφερική νευροπάθεια, και πρέπει να λάβει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός. Όπως αναφέρουν «επισημαίνεται ότι την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει ο καθένας μας να την λαμβάνουμε σταθερές ώρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιατρών μας, ειδάλλως υπάρχει πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και την υγεία μας».
Ωστόσο «παρά τα προβλήματα υγείας μας, αναγκαστήκαμε να διανύσουμε πεζοί τα ξημερώματα απόσταση πάνω από 5 χλμ, μέσα στα χιόνια κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μέχρι τις οικίες μας, κινδυνεύοντας πάρα πολλές φορές να γλιστρήσουμε και να πέσουμε λόγω του χιονιού.
Να σημειωθεί ότι δεν είχαμε κατάλληλα υποδήματα ούτε ρουχισμό για τέτοιες καταστάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε τις πολικές θερμοκρασίες ψύχους που επικρατούσαν και την ολισθηρότητα του δρόμου».

Η… καρότσα του στρατού

Για 26 ώρες παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Αττική Οδό χωρίς εφόδια και θέρμανση και με τους υπεύθυνους να δηλώνουν πλήρη άγνοια για τον τρόπο απεγκλωβισμού, γεγονός που – όπως σημειώνει – «καταδεικνύει την παντελή έλλειψη σχεδίου εκ μέρους των εναγομένων, καίτοι γνώριζαν για την έλευση τις κακοκαιρίας πολλές ημέρες νωρίτερα».
Η περιγραφή της είναι συγκλονιστική. «Βρισκόμουν στο όχημά μου 26 ώρες, ήταν πλέον μεσημέρι της 25 -01-2022 και είχα αποκλειστεί από το πρωί της προηγούμενης ημέρας, χωρίς νερό και τροφή, μη μπορώντας να ικανοποιήσω ούτε τις βασικές μου ανάγκες. Έζησα τον απόλυτο εξευτελισμό. Εν τέλει με τη βοήθεια στρατιωτών που είχαν έρθει εθελοντικά να μας βοηθήσουν και υποβασταζόμενη για περίπου 1,5 χιλιόμετρο, λόγω αδυναμίας και ολισθηρότητας του δρόμου, ανέβηκα στην καρότσα ενός στρατιωτικού οχήματος, το οποίο με άφησε στον σταθμό μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας, μέσω του οποίο τελικά επέστρεψα στην οικία μου» κατέθεσε«Η εμπειρία που έζησα πέρα από πρωτοφανής ήταν και τραυματική» αναφέρει και προσθέτει πως «φυσικά όλη αυτή η περιπέτεια είχε επιπτώσεις και στην υγεία μου, αφού υπέστην οξύ αυχενικό σύνδρομο και κεφαλαλγία στα πλαίσια ψύξεως, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έβγαινα ανά τακτά διαστήματα και καθάριζα τα τζάμια του αυτοκινήτου, τα οποία κινδύνευαν να σπάσουν από το συσσωρευμένο χιόνι».

Έτοιμοι για να πετάξουν στην Αγγλία, εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό

Ετοιμάζονταν να πάρουν την πτήση για επιστροφή στην Αγγλία, στον τόπο κατοικίας τους. Εντούτοις εξαιτίας της μη έγκαιρής ειδοποίησης από την Αττική Οδό, ως όφειλε, εγκλωβίστηκαν σε αυτήν για περισσότερο από 18 ώρες χωρίς να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη
«Βρεθήκαμε εκτεθειμένοι σε έντονο κρύο και στο χιονιά, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 0 με 2 βαθμούς Κελσίου με συνεχή χιονόπτωση. Ουδέποτε έχουμε αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο ξανά, στην Ελλάδα ή στην Αγγλία! Ψάχναμε να βρούμε τρόπο να φύγουμε από εκεί και να φτάσουμε στο αεροδρόμιο, ωστόσο αυτό ήταν αδύνατον καθώς είχαμε περικυκλωθεί από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και αρκετά οχήματα βαρέως τύπου» ανέφεραν.
«Αναγκαστήκαμε να εισπνέουμε καυσαέρια από τα διπλανά αποκλεισμένα αυτοκίνητα. Η χιονόπτωση εντεινόταν και οι συνθήκες που επικρατούσαν στον Αυτοκινητόδρομο χειροτέρευαν συνεχώς! Φοβηθήκαμε ότι θα αποκλειστούμε στο σημείο αυτό για ημέρες χωρίς να δεχθούμε καμία βοήθεια!» καταθέτουν.
Η μία επιβαίνουσα του αυτοκινήτου δήλωσε πως πάσχει από άσθμα, το οποίο «επιδεινώθηκε εξαιτίας του κρύου και των συνθηκών που επικρατούσαν. Προσπαθήσαμε να πάμε πεζοί εντός του τούνελ για να ζεσταθούμε, αλλά από τα καυσαέρια των υπόλοιπων αυτοκινήτων η ατμόσφαιρά ήταν ασφυκτική, και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση μου, αφού ήταν αδύνατον να αναπνεύσουμε».

Για 18 ώρες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε

Όπως μάλιστα δηλώνει «αδιαθέτησα μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση. Δεν είχα δυνατότητα να πάω τουαλέτα και δεν είχα καμία πρόσβαση σε είδη προσωπικής υγιεινής όλο αυτό το διάστημα που παρέμεινα εγκλωβισμένη στο όχημα εντός της Αττικής Οδού, εξαιτίας της αμέλειας και της απερισκεψίας που επέδειξαν οι εναγόμενοι για την κατάσταση μας».
Και προσθέτει: «Για 18 ώρες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για εμάς, ούτε μας ενημέρωσε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να μας απεγκλωβίσουν. Όλες αυτές τις ώρες δεν είχαμε τίποτα να φάμε και να πιούμε εκτός από ένα τσουρέκι και ένα μπουκάλι νερό των 500ml, το οποίο μπορέσαμε και προμηθευτήκαμε περπατώντας μέσα στο χιονιά από την κοντινή στάση του προαστιακού. Αναγκαστήκαμε και μείναμε χωρίς τροφή και νερό και ουδείς ενδιαφέρθηκε να μας προσφέρει βοήθεια!»

 Η χαμένη πτήση

«Ο στρατός μας είπε να κάνουμε αναστροφή για να φύγουμε από την αντίθετη μεριά. Όπως γίνεται αντιληπτόν, δυστυχώς χάσαμε την πτήση για Αγγλία, η οποία αναχώρησε, παρόλο την καθυστέρηση κάποιων ωρών που υπήρχε στις πτήσεις. Χρειάστηκε λοιπόν να κλείσουμε νέα εισιτήρια την τελευταία στιγμή τα οποία ήταν η διπλάσια αξία από τα αρχικά εισιτήρια, των οποίων η αξία ήταν 464,94 ευρώ» δηλώνουν.
«Ύστερα από προτροπή της Πολιτικής Προστασίας, στις 7:30 πμ της 25-01-2022 διαμείναμε στο ξενοδοχείο “the Stanley” στην περιοχή του Μεταξουργείου, το ενοικιασμένο όχημα το αφήσαμε στο χώρο του ξενοδοχείου, καθώς δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το μεταφέρουμε μέχρι το Αεροδρόμιο. Τα έξοδα για το parking του ξενοδοχείου, 12 ευρώ, και τα έξοδα μεταφοράς του οχήματος 35,03 ευρώ, τα χρεωθήκαμε εμείς, διότι το όχημα χρειάστηκε να παραμείνει για 2 μέρες στο parking του ξενοδοχείου, μέχρι να μπορέσει η εταιρεία μίσθωσης να το παραλάβει από εκεί» επισημαίνουν.
«Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο αεροδρόμιο την επόμενη ημέρα, 25-01-2022, χρειάστηκε να πάμε με το μετρό και τον προαστιακό και έπρεπε να πληρώσουμε κι άλλα εισιτήρια, ύψους 18 ευρώ. Εντέλει στο Λονδίνο φτάσαμε τα ξημερώματα της μεθεπόμενης ημέρας από το συμβάν του εγκλωβισμού στην Αττική Οδό, ήτοι 1:00 πμ (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) της 26-01-2022. Όταν φτάσαμε στην Αγγλία αναγκαστήκαμε κι πάλι να πληρώσουμε επιπλέον χρέωση στο parking του αεροδρομίου Stansted του Λονδίνου, όπου είχαμε σταθμεύσει το όχημα μας» λένε και καταλήγουν: «Και οι δύο χάσαμε 2 εργάσιμες μέρες από την εργασία μας (την 25-01-2022 και 26-01-2022) εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης και ιδίως του εγκλωβισμού μας στην Αττική οδό και απωλέσαμε μισθούς 2 ημέρων ο καθένας μας».

Οι παραλείψεις

«Επειδή κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε το λεκανοπέδιο από 24 έως 26 Ιανουαρίου 2022 οι εναγόμενοι δεν πήραν κανένα κατάλληλο μέτρο, καίτοι γνώριζαν για την έλευση της κακοκαιρίας, ούτως ώστε να προστατευθούν οι οδηγοί που θα διέρχονταν από την Αττική Οδό, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών για διάστημα που ξεπέρασε το ένα εικοσιτετράωρο» αναφέρεται στην προσφυγή και προστίθεται «επειδή οι ανωτέρω παραλείψεις των εναγομένων ήταν εγκληματικές και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο ζωής χιλιάδες πολίτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ