Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αποτελεί βασικό μέτρο για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και η τήρηση αποστάσεων, ο κατάλληλος εξαερισμός και η χρήση αντισηπτικών.

Ειδικά, όμως για τα δικαστήρια, η νέα ΚΥΑ ορίζει συγκεκριμένα μέτρα. Έτσι, απαγόρευση εισόδου σε δικαστικές υπηρεσίες και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα αντιμετωπίσουν όσοι δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, εκπαιδευτές, σπουδαστές και πολίτες δεν είναι εφοδιασμένοι με το κατάλληλο πιστοποιητικό.

Ειδικότερα, κατά την είσοδο στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, και στις αίθουσες όπου συνεδριάζουν τα πάσης φύσεως πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία μετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικηγόροι, οι εκπαιδευτές, οι σπουδαστές και οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικό νόσησης ή

γ) βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest). Δικαστήρα νέα μέτρα

Δικαστήρα νέα μέτρα: Οι εξαιρέσεις

Κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των δικηγόρων, διαδίκων, κατηγορουμένων και μαρτύρων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις:

  • Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα: α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κ.λπ.) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής
  • Συζήτηση προσωρινής διαταγής με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα
  • Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (A’ 79)
  • Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Δικαστήρα νέα μέτρα

Τα μέτρα στις δίκες και τις διασκέψεις

Με την νέα ΚΥΑ ορίζεται, επίσης, πως στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα 15, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, στις δίκες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα.
  • Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
  • Οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό και εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτώνται και σε αυτήν.

Δικαστήρα νέα μέτρα: ΕΣΔΙ και Φορείς Κατάρτισης

Η επιμορφωτική δραστηριότητα της ΕΣΔι διενεργείται είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής e:presence ή της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΕΣΔι καθορίζεται, κατά περίπτωση, ο τρόπος διενέργειας της δραστηριότητας αυτής.

Επιτρέπεται στους αδειοδοτημένους Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολάβησης η διενέργεια του προγράμματος βασικής εκπαίδευσης με φυσική παρουσία. Με απόφαση του Διευθυντή του εκάστοτε Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολάβησης καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος βασικής εκπαίδευσης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης επιτρέπεται για τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτές και το λοιπό προσωπικό του φορέα με την υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδό τους στο εκπαιδευτήριο των σχετικών πιστοποιητικών. Δικαστήρα νέα μέτρα

Υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία

Στα έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο” τηρούνται τα γενικά  μέτρα που προβλέπονται για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με απόφαση του Προϊσταμένου των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Κω-Λέρου ορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ’ ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ