* Ο Χρήστος Νάστας είναι Πρόεδρος Εφετών, Προέδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης

Στις εκλογές της Ενώσεως μας το έτος 2018 μου εμπιστευθήκατε την ψήφο σας, δίνοντας μου ισχυρή εντολή(824 ψήφους) να σας εκπροσωπήσω στο Διοικητικό Συμβούλιο, παραμένοντας, όπως σας είχα υποσχεθεί προεκλογικά, ανεξάρτητος χωρίς να ενταχθώ σε κάποια ομάδα.

Στις επόμενες εκλογές του 2020 , οικογενειακοί λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να συμμετάσχω σε αυτές. Παρόλα αυτά οι δικαστές του Εφετείου Θεσσαλονίκης με τίμησαν εκ νέου το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και με εξέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία (83%) Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου δικαστικού σχηματισμού στη Χώρα μας μετά το Εφετείο Αθηνών.

Συνάδελφοι, βαδίζοντας τα τελευταία σκαλοπάτια του υπηρεσιακού μου βίου( το τρέχον δικαστικό έτος και άλλα δύο πλήρη δικαστικά έτη) και έχοντας ζήσει από κοντά μεγάλες στιγμές της Ενώσεώς μας, υπό την ηγεσία πεφωτισμένων ανδρών, υψηλού επιστημονικού κύρους, ηθικού διαμετρήματος και δημοκρατικού ήθους( δεν θα αναφέρω ονόματα γιατί μπορεί να ξεχάσω κάποιον και έτσι να τον αδικήσω), δεν μπορώ παρά να στέκομαι τουλάχιστον αμήχανα μπροστά στη βαθιά κρίση διχόνοιας που σοβεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του μεγαλύτερου επιστημονικού και συνδικαλιστικού σωματείου της χώρας και η οποία δυστυχώς έχει δηλητηριάσει και τις προσωπικές μας σχέσεις.

Συνάδελφοι με τους οποίους συμπορευτήκαμε στις ίδιες αίθουσες και αναπτύξαμε και ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς φιλίας, στεκόμαστε, χωρίς ουσιαστικό λόγο, σήμερα αντίπαλοι ο ένας προς τον άλλον. Έχουμε ανταλλάξει δημόσια προσβολές, ακόμα και ύβρεις, αναμοχλεύοντας ενδεχομένως ατυχείς στιγμές του παρελθόντος μας, για να καταδείξουμε τη δήθεν ανεπάρκεια ή υστεροβουλία του άλλου. Το αποτέλεσμα της στάσης μας αυτής, είναι να διχαστεί το Σώμα, να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία της κοινωνίας, να διαπομπευθούμε ως άτομα και ως επιστήμονες, να γίνουμε βορά σε κάθε κακόβουλη δημοσιογραφική πένα και τελικά να μη μπορούμε να ορθώσουμε μια ενιαία, δυνατή και εποικοδομητική φωνή απέναντι στην πολιτική ηγεσία, όταν εσφαλμένα νομοθετεί και πράττει. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, με τη μη υπεύθυνη στάση μας, επιβεβαιώνουμε την αυτοκαταστροφική διάθεση της φυλής μας.

Όλη αυτή η κατάσταση προφανώς και μας αδικεί, καθώς αναγνωρίζω σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να αναμειχθούν στα συνδικαλιστικά δρώμενα εντιμότητα, ικανότητα, θάρρος και επιστημονική επάρκεια.

Οι αρχαιρεσίες της Ενώσεώς μας, όποτε αυτές γίνουν(ελπίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό της), δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθεί ένα Δ.Σ., το οποίο να έχει τη διάθεση και την ικανότητα να δώσει μάχες για μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, πλήρως αυτονομημένη από τις άλλες δύο εξουσίες και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του δικαστή ,με σειρά μέτρων.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να επιλεγούν άτομα που να έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν, παραμερίζοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες και εμμονές και όχι να διχάσουν. Πρακτικές Λουδοβίκου ΙΔ, εκτός του ότι είναι ξεπερασμένες, δεν έχουν θέση σε Ένωση Δικαστών, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά, με σεβασμό και στην άποψη της μειοψηφίας.

Με ειλικρινές πνεύμα συναίνεσης, καλώ όλους τους συναδέλφους, τους οποίους τιμώ, να αφήσουμε πίσω τις έχθρες του παρελθόντος που μας πλήγωσαν, να αναγνωρίσουμε την αγαθή πρόθεση όλων να προσφέρουν, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που ο καθένας μας διαθέτει, και να χτίσουμε μια νέα Ένωση με δυνατή φωνή και καθαρό λόγο, αρωγό της κοινωνίας και ακριβοδίκαιο κριτή της Πολιτείας. Την Ένωση που όλοι ονειρευόμαστε.

Όσον αφορά τον εαυτό μου, θέλω να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από όλους τους συναδέλφους, τους οποίους τυχόν αδίκησα με την κριτική που εξέφρασα τα προηγούμενα χρόνια, και υπόσχομαι ότι θα εργαστώ για την ενότητα της Ενώσεώς μας και την εκπλήρωση των οραμάτων μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, λοιπόν, ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και Σας εύχομαι από καρδιάς ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

** Η ομιλία του κατά την Γ.Σ. της ΕνΔΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ