Εξεδόθη η μείζονος σημασίας, για πληθώρα υποθέσεων, απόφαση ΣΤΕ 2330/ 2022( Κουράκη κλπ.) για την οποία πάλεψα πολύ καιρό με τα παιδιά που βρίσκονταν στον πίνακα επιτυχόντων του ΝΣΚ, αλλά δε διορίστηκαν μέχρι την Προκήρυξη του νέου διαγωνισμού.

Για πρώτη φορά στην ΕΛΛΑΔΑ (και μεταβάλλοντας σκεπτικό παλαιάς αποφάσεως του ΑΕΔ επί συναφούς θέματος) το ΣΤΕ έκρινε ότι όσοι καταλαμβάνουν θέσεις σε πίνακα επιτυχόντων διορίζονται κατά ΔΕΣΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του ΝΣΚ εντός εύλογου χρόνου από τη σύσταση ή κένωση της θέσεως!!

Ανεξαρτήτως αιτήσεως εκ μέρους του ενδιαφερόμενου.

Κατά δέσμια αρμοδιότητα!

Το ΝΣΚ παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια!

Και μάλιστα πρόκειται για αυτεπάγγελτη παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας!

Ως σήμερα η ΔΙΟΙΚΗΣΗ (και το ΝΣΚ) διόριζε ακόμη και από τον ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ πίνακα επιτυχόντων, αν είχε πίστωση, ΑΝ ήθελε, ΟΠΟΤΕ ήθελε!

Αλλιώς περίμενε το διαγωνισμό των «δικών» της εκάστοτε «παιδιών»!

Η υπόθεση αναπέμπεται στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ προκειμένου να παραπεμφθεί ΔΕΣΜΙΩΣ στον Υπουργό Εσωτερικών και στη συνέχεια να εκδοθεί ΔΕΣΜΙΩΣ και πάλι πράξη διορισμού των αιτουσών από τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Αναμένεται άλλη περαιτερω κρίσιμη απόφαση για την αναδρομική σύντμηση της διαρκείας ισχύος του πίνακα επιτυχόντων με μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα!

Πρόκειται κατά την εκτίμησή μου για μείζονος σημασίας μεταβολή επί τα βελτίω του ελληνικού διοικητικού δικαίου που προτίθεται, κατά την προσφυή έκφραση του Εισηγητού, Δ. ΒΑΝΔΩΡΟΥ, να μειώσει τον «νεποτισμό» και την «αδιαφάνεια» στην ελληνική δημόσια διοίκηση, ιδίως σε ΘΕΣΜΟ κατοχυρωμένο από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ (100Α – 103 & 7 ΣΥΝΤ.).

Η απόφαση «καθαρογράφεται»!

Και έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια, χωρίς βέβαια κινδύνους για τον νέο διεξαχθέντα διαγωνισμό.

* Ο Πάνος Λαζαράτος είναι καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ