Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μπαίνει στο «κάδρο» της υπόθεσης διαφθοράς με το Κατάρ, που ξέσπασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει οδηγήσει στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Σώματος.
Όπως γράφει σχετικά το Politico, κατά τη σημερινή ενημέρωση, η der Leyen «δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής».
«Ο Σχοινάς», συνεχίζει το δημοσίευμα, «επίτροπος από την Ελλάδα, έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweet του για το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για »σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Σχοινάς συμμετείχε κεντρικά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα αίρει την βίζα για τους Κατάρ που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών — είτε για επαγγελματικούς λόγους, για τουρισμό ή για οικογενειακούς σκοπούς.
Η ψηφοφορία για το σχέδιο επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο πηγές του κοινοβουλίου είπαν στο Politico ότι πιθανότατα η ψηφοφορία θα ανακληθεί και αντ’ αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Γιατί παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης;

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Σχοινά στην εκδήλωση.
«Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «Αντικατοπτρίζει ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

schinas-600x458_1.png

 «La Repubblica»: Διευρύνεται η έρευνα

Σύμφωνα επίσης με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» η έρευνα των βελγικών αρχών πρόκειται να διευρυνθεί. Ειδικότερα, επισημαίνεται στο άρθρο το εξής: «Η Αστυνομία ήθελε να επιταχύνει τις έρευνες επειδή φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πολλά (με την έννοια των βαλιτσών με χρήματα). Μάλλον δεν είχαν άδικο. Αλλά τις επόμενες ώρες θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο επίπεδο: η βελγική αστυνομία ρωτά τους Παντσέρι και Τζόρτζι για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι τους, με τους κοριούς στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να πουν πολλά ψέματα».

Ακόμα προστίθεται το εξής: «ώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Βιζεντίνι και ο πρόεδρος της ΜΚΟ “No Peace Without Justice”, Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα».

Ολόκληρο το δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica»

«Το Κατάρ έχει διαφθείρει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και το έκανε μέσω τουλάχιστον δύο Ιταλών πρεσβευτών: του πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντονιο Παντσέρι. Και ο πρώην βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν σύντροφος της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Αυτό προκύπτει από τις πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο, μαζί με άλλα τρία άτομα. Και ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφασιστεί αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα τους συνοδεύσουν στη φυλακή.

Οι δύο είχαν συνδεθεί με αξιωματούχους από το Κατάρ μεταξύ 2016 και 2018 και, σύμφωνα με τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας, έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Αρχικά για να καθοδηγήσουν την επιχείρησή τους: Ο Παντσέρι ήταν αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας ρόλος-κλειδί για όσους όπως το Κατάρ είχαν ανάγκη να “ξεπλύνουν” την εικόνα τους διεθνώς. Στη συνέχεια, όμως, -υποψιάζονται οι δικαστές- εργάστηκαν επίσης για να διευρύνουν το δίκτυο διαφθοράς της κυβέρνησης του Κατάρ και αλλού.

Κυρίως στην ομάδα S&D (οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), όπου ο Αντόνιο Παντσέρι είχε εξαιρετικές εισόδους, καθώς είχε εκλεγεί ανάμεσα στα έδρανά τους. Αλλά ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι δύο τους. Για παράδειγμα, είναι αυτοί που έφεραν τον Κατάρ στην πόρτα του Λούκα Βιζεντίνι, του ισχυρού γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η αστυνομία είχε επίσης βρει πολλά μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι: πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, για την ακρίβεια. Αλλά οι υποψίες είναι ότι επρόκειτο μόνο για ένα μέρος των πληρωμών που έγιναν από το Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες: ένα άλλο μέρος μπορεί να είχε μεταβιβαστεί από τον πρώην ευρωβουλευτή σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους, ακριβώς για να τους δωροδοκήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Παντσέρι δεν είχε πλέον κανέναν επίσημο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί να τον πληρώσει ξανά; Ίσως επειδή εξακολουθούσε, και μάλιστα όλο και περισσότερο, να είναι υπέρμαχος των επαφών.

Για παράδειγμα: ήταν αυτός που διατηρούσε επαφή με τον Βιζεντίνι (για τον οποίο εργαζόταν και η κόρη του). Και η απόκτηση μιας μη πολεμικής δήλωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο κριτικής ακριβώς την έλλειψη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, άξιζε χρυσό για το Κατάρ. η Μαρία Αρένα , Βελγίδα ευρωβουλευτής, γνωστή ως σύμβολο διαφάνειας και ακεραιότητας (“δεν ξέρω τίποτα για αυτή την ιστορία” είπε, “έβαλαν σφραγίδα στο γραφείο της βοηθού μου”). Και, όπως μαρτυρούν οι υποκλοπές της, διατηρούσε συνεχείς σχέσεις με δεκάδες ευρωβουλευτές.

Αλλά ο Παντσέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Για να πιστέψουμε τα αρχεία, ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε ερωτική σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή. Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού. Έξω από την ομάδα PSE. Να πούμε: η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι σε ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, “μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται μόνο στον πρώτο βαθμό. Η Αστυνομία ήθελε να επιταχύνει τις έρευνες επειδή φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πολλά (με την έννοια των βαλιτσών με χρήματα). Μάλλον δεν είχαν άδικο.

Αλλά τις επόμενες ώρες θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο επίπεδο: η βελγική αστυνομία ρωτά τους Παντσέρι και Τζόρτζι για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι τους, με τους κοριούς στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να πουν πολλά ψέματα. Ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Βιζεντίνι και ο πρόεδρος της ΜΚΟ “No Peace Without Justice”, Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα. Διότι στις υποκλοπές γίνονται αρκετές φορές αναφορές και σε άλλες χώρες. Σε μία πάνω απ’ όλα: Μαρόκο. Ο Παντσέρι είχε σχέσεις με θεσμούς και πρεσβευτές. Ο Τζιόρτζι συνεργάστηκε με τον Κοτσολίνο, ακριβώς με την αντιπροσωπεία στο Μαγκρέμπ. Μια άλλη ιστορία, ίσως. Αλλά μοιάζει με αυτήν».

Στιγμιότυπο οθόνης 2022 12 11 13.13.21