Κλείνει», οριστικά, η υπόθεση Novartis όσο αφορά τις καταγγελίες σχετικά με δωροδοκία των 10 πολιτικών προσώπων τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, με αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.
Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ´αριθμόν 764/2023 βούλευμα του απάλλαξε πέντε πρόσωπα από την κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για να ενέργειες και παραλείψεις που αντίκειται στα καθήκοντα υπαλλήλων στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ από υπαίτιο που εξακολουθούσε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος.
Στη λίστα των προσώπων που απαλλάσσονται περιλαμβάνονται ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, τρία στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και ο Νίκος Μανιαδάκης, που έχει εμπλακεί αρχικά στην υπόθεση ως προστατευόμενος μάρτυρας και στη συνέχεια κατέστη από τις δικαστικές αρχές κατηγορούμενος για εμπλοκή του στην υπόθεση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο διατακτικό του βουλεύματος οι δικαστές, τα πέντε πρόσωπα απαλλάσσονται από την κατηγορία δωροδοκίας των δέκα πολιτικών προσώπων.
Συγκεκριμένα οι δικαστές ζητούν «να μη γίνει κατηγορία για την πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία σε ότι αφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι, ήτοι στους: Αντώνιο Σαμάρα, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γεώργιο Κουτρουμάνη, Αδωνι – Σπυριδωνα Γεωργιάδη, Δημήτριο Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο».
Ταυτόχρονα, το δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα του απάλλαξε τους πέντε κατηγορούμενους για το αδίκημα της δωροδοκίας από κοινού και κατ´ εξακολούθηση, για μη πολιτικά πρόσωπα λόγω παραγραφής.
Κι αυτό καθώς μετά τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019 το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Ωστόσο, από την πλευρά του, ο οικονομικός εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης, με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος 15 γιατρών που από τα στοιχεία της προκαταρκτικής φαίνεται να εισέπραξαν χρήματα για συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της Novartis ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για άλλους γιατρούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ