Χωράφια έκτασης 880 στρεμμάτων όπου καλλιεργείτο κόκα και εργαστήριο όπου παρασκευαζόταν κοκαΐνη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στα βουνά της κεντρικής Ονδούρας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο στρατός στην Τεγκουσιγκάλπα.
Η επιχείρηση, στην κοινότητα Λιμόνες, στον νομό Ολάντσο (κεντρικά), περίπου 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα, ήταν καρπός δουλειάς για τη «συλλογή πληροφοριών», εξήγησε ο στρατός.
Πάνω από ένα εκατομμύριο φυτά κόκας και τέσσερα μυστικά εργαστήρια στα οποία παρασκευαζόταν κοκαΐνη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ήδη στην Ονδούρα από την αρχή της χρονιάς.
Το 2022, κατασχέθηκαν 4,12 τόνοι κοκαΐνης, ποσότητα μειωμένη από τους 11,72 τόνους που κατασχέθηκαν το 2021 στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.
Η Ονδούρα είναι σημαντικό τμήμα των οδών διέλευσης της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία και άλλων ουσιών με προορισμό κυρίως τη βορειοαμερικανική αγορά.
Τον Ιούλιο, εκδόθηκε από τις αρχές της χώρας στις ΗΠΑ η Ερλίντα Μπομπαντίγια, φερόμενη ως αρχηγός συμμορίας, 61 ετών, προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών· συνελήφθη τον Μάιο, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε γιος της.
Τον Απρίλιο, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εκδόθηκε επίσης στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, έναν χρόνο και κάτι μετά την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του αδελφού του —πρώην βουλευτή— Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.