Ανακοίνωση ΔΣΑ

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι, μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, παρουσία του ιδίου, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γεωργίου Κώτσηρα και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την πρόοδο της μετεγκατάστασης του Πρωτοδικείου Αθηνών στο νέο κτήριο που θα ανεγερθεί στον κενό χώρο ανάμεσα στο Ειρηνοδικείο και το Εφετείο Αθηνών / Αρείο Πάγο.

Στη σύσκεψη μετείχε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τον Αντιπρόεδρο Αλέξανδρο Μαντζούτσο και τους Συμβούλους Δημήτρη Αναστασόπουλο, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου και Μιχάλη Καλαντζόπουλο.

Εκ μέρους του δικαστικού σώματος είχαν κληθεί από το υπουργείο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος και ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορος Λινός.

Σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησαν από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο πολυώροφο Δικαστικό Μέγαρο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 8.000 τ.μ. και θα είναι μικτής επιφάνειας περίπου 50.000 τ.μ. (40.000 τ.μ. για την ανάγκες του Πρωτοδικείου και 10.000 τ.μ. για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών), με πρόβλεψη μεγάλων αιθουσών για δίκες που απαιτούν μεγάλους χώρους.

Το κτηριολογικό σχέδιο του Δικαστικού Μεγάρου αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου και οι κατασκευές να ολοκληρωθούν εντός του 2026, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Η αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έθεσε ιδίως τα εξής ζητήματα:

1) Το δικηγορικό σώμα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των νέων υποδομών πριν από την οριστικοποίηση του κτηριολογικού σχεδίου, όπως οι εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, καθώς ως συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης το ζήτημα μας απασχολεί εξίσου με τους δικαστές, τα δικαστήρια αποτελούν και για εμάς κατεξοχήν χώρους παροχής δικηγορικών υπηρεσιών και επιπλέον, έχουμε σφαιρική γνώση και συνολική αντίληψη όλων των επιμέρους αναγκών που πρέπει να καλυφθούν.

2) Η συγκέντρωση του Ειρηνοδικείου, του Πρωτοδικείου, του Εφετείου και του Αρείου Πάγου στον ίδιο χώρο μπορεί να διευκολύνει καταρχήν το Δικηγόρο στην άσκηση των καθηκόντων του, πλην όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πρωτοδικείο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση, οι κυκλοφοριακές συνθήκες στους γύρω δρόμους αναμένεται να καταστούν ασφυκτικές, εξού και χρειάζεται ένας συνολικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός για τη διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης από και προς το κτηριακό συγκρότημα.

3) Η μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου στο συγκεκριμένο χώρο πολλαπλασιάζει και τις ανάγκες για πάρκινγκ, οπότε καθίσταται ακόμα περισσότερο επιτακτική η ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος του δικηγορικού σώματος για την αξιοποίηση του υπογείου πάρκινγκ 2.500 θέσεων, ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης για τους Δικηγόρους που μεταβαίνουν καθημερινά σε όλα τα ανωτέρω Δικαστήρια.

Η συμμετοχή του δικηγορικού σώματος σε όλα τα ανωτέρω είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ακατάλληλων σχεδιασμών (όπως για παράδειγμα συνέβη κατά την ανέγερση του κτηρίου όπου στεγάζεται το Εφετείο Αθηνών).

Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αξιοποιήσει τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διάθεση για θετική συμβολή του δικηγορικού σώματος, ώστε να προκύψει ένα πραγματικά σύγχρονο και απολύτως λειτουργικό νέο Δικαστικό Μέγαρο, προς όφελος όλων -Δικαστών, Δικηγόρων και Πολιτών- και πρωτίστως της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παρακολουθεί επισταμένως το θέμα και θα ενημερώνει άμεσα τους συναδέλφους για κάθε σχετική εξέλιξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ