Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έκανε προσφυγή τόσο κατά της ανιψιάς του Mary Trump όσο και κατά των New York Times, κατηγορώντας τους για μια «ύπουλη συνωμοσία» με στόχο να αποκτήσουν τα φορολογικά έγγραφά του και να δημοσιεύσουν το 2018 μια έρευνα, για την οποία η εφημερίδα τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Η προσφυγή των 27 σελίδων, στην οποία υπολογίζει σε 100 εκατομμύρια δολάρια τη ζημιά που υπέστη, κατατέθηκε χθες, Τρίτη 21/9 στην κομητεία Ντάτσες, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Στην εν λόγω προσφυγή κατηγορούνται τρεις δημοσιογράφοι των New York Times ότι διεξήγαγαν «μια εκτεταμένη σταυροφορία για να αποκτήσουν εμπιστευτικά φορολογικά έγγραφα του Donald Trump».

Στην προσφυγή καταλογίζεται επίσης στους κατηγορουμένους ότι «έχουν κίνητρο μια προσωπική βεντέτα», «μια ύπουλη συνωμοσία για να αποκτήσουν εμπιστευτικά και πολύ ευαίσθητα έγγραφα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν για αποκλειστικά δικό τους όφελος και χρησιμοποίησαν ως μέσο για να νομιμοποιήσουν τις εργασίες που εξέδωσαν».

Η έρευνα που τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ

Η έρευνα των New York Times, η οποία τιμήθηκε το 2019 με το βραβείο Πούλιτζερ, αφορούσε το πώς οικοδόμησε στην πραγματικότητα την περιουσία του ο πρώην εργολάβος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι εντελώς αυτοδημιούργητος.
Διαβεβαίωνε πως ο Donald Trump είχε στην πραγματικότητα δεχθεί από τον πατέρα του, σε διάστημα ετών, το σημερινό ισόποσο των 413 εκατ. δολαρίων που φέρεται ότι μεταβιβάσθηκαν εν μέρει μέσω μιας εταιρείας βιτρίνα, πράγμα που τους επέτρεψε να αποφύγουν τους φόρους.

Ο Donald Trump είχε χαρακτηρίσει το άρθρο «επιθετικό» και το περιεχόμενό του «πληκτικό» και «ήδη γνωστό».
Η δημοσίευσή του είχε ωστόσο οδηγήσει στην έναρξη μιας έρευνας από τις φορολογικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε επίσης τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τις φορολογικές δηλώσεις τις οποίες ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος είχε υποβάλει τα έξι χρόνια πριν από την άνοδό του στην εξουσία το 2017 και ζητούσε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Mary Trump αποκάλυψε πως ήταν η κύρια πηγή της έρευνας των New York Times στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man» («Υπερβολικά πολλά και ποτέ αρκετά: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο»).

Ο πατέρας της, ο μεγαλύτερος αδελφός του Donald Trump, πέθανε το 1981 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή κρίση την οποία η οικογένειά του συνέδεσε με τον αλκοολισμό από τον οποίο έπασχε για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών, καθώς είχε βιώσει άσχημα την οικογενειακή πίεση να δουλέψει στο πλευρό του πατέρα του στις εργολαβίες ακινήτων ενώ αυτός ήθελε να γίνει πιλότος.
Στην προσφυγή του Donald Trump υποστηρίζεται πως οι δημοσιογράφοι των New York Times «καταδίωξαν αδιάκοπα την ανιψιά του, την Μέρι Λ. Τραμπ, και την έπεισαν να βγάλει τα έγγραφα από το γραφείο του δικηγόρου της και να τα παραδώσει στους Times».
«Χτύπησα την πόρτα της Mary Trump. Την άνοιξε. Πιστεύω πως αυτό λέγεται δημοσιογραφία», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter η δημοσιογράφος Suzaqn Craig

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ακόμη πως η Μέρι Τραμπ παραβίασε μια συμφωνία εχεμύθειας που είχε υπογράψει το 2001 μετά τη διευθέτηση της κληρονομιάς του πατέρα του Donald Trump.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ