Λεπτομέρειες γύρω από τη ζωή του Έλληνα εφοπλιστή, Νικόλαου Ζούλλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας, φαίνεται πως έφυγε με πικρία από τον κόσμο, καθώς μια κόντρα με τους δύο γιους του τον οδήγησε να πάρει την οριστική απόφαση να τους αποκληρώσει.
Ο Νικόλαος Ζούλλας απέκλεισε τους 2 μεγαλύτερους γιους του από την περιουσία του αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα τον έναν από τους δύο γιους του, τον είχε κατηγορήσει στο παρελθόν πως έκλεψε έναν πίνακα του Μονέ, αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ζωή του Έλληνα εφοπλιστή

Ο 84χρονος εφοπλιστής που μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελβετίας, πέθανε την εβδομάδα των Χριστουγέννων 2021.
Άφησε πίσω του πέντε παιδιά από δύο γάμους.
Ο Ζούλας διηύθυνε την οικογενειακή του ναυτιλιακή επιχείρηση, τη Norland Shipping & Trading Corp. και ήταν μέλος σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο Νομικής, αλλά και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Η διαθήκη

Εν τέλει αποφάσισε να αφήσει τα πάντα στη δεύτερη σύζυγό του, Σούζαν Μπέιτς, σύμφωνα με την διαθήκη του που κατατέθηκε τον Μάρτιο στο δικαστήριο του Μανχάταν.
Και σύμφωνα με αυτή, απέκλεισε τελείως την πρώτη του σύζυγο, Μαριάννα Ζούλλα από την περιουσία του.
«Μετά από προσεκτική σκέψη και συζήτηση, αποφάσισα να μην δώσω τίποτα στους γιους μου, Αλέξη Ζούλλα και Σοφοκλή Ζούλλα» ανέφερε στην διαθήκη του η οποία υπογράφηκε το 2018, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η New York Post. Οι Αλέξης και Σοφοκλής Ζούλλας είναι τα παιδιά του εφοπλιστή από τον πρώτο του γάμο. Από τον δεύτερο, με την Μπέιτς, απέκτησε τρία παιδιά, τα οποία περιέλαβε στην διαθήκη του.

Η δικαστική διαμάχη για τον πίνακα 

Ο Ζούλας – του οποίου ο πλούτος περιλάμβανε ακίνητα, έργα τέχνης, ιδιωτικές εταιρείες και κινητές αξίες – και ο γιος του, ο Σοφοκλής, διαφώνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο γιος του εγκατέλειψε την Norland και ξεκίνησε μόνος του μια επιχείρηση, όπως δήλωσε ο Σοφοκλής σε κατάθεση που έδωσε το 2017.
Ο εφοπλιστής ήταν «αναστατωμένος» μετά την αποχώρηση του Σοφοκλή, δήλωσε ο Αλέξης σε ένορκη κατάθεση το 2017.
Τα αδέρφια – που αργότερα ίδρυσαν την Eagle Bulk Shipping Inc., σήμερα μια εταιρεία 800 εκατομμυρίων δολαρίων – είχαν μια «διαλυμμένη» ή «δύσκολη» σχέση με τον πατέρα τους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Τα δύο αδέρφια πλησίασαν τον πατέρα τους στον γάμο του Αλέξη το 2007 εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συλλογή τους έργων τέχνης, η οποία βρισκόταν τότε σε μια οικογενειακή αποθήκη στην Ελβετία.
Εκείνος τους απάντησε πως «θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού ήμασταν οικογένεια και με διαβεβαίωσε πως δε θα υπήρχαν διαφωνίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα έργα τέχνης μας» σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Εν τέλει, η μήνυση που υπέβαλε ο Σοφοκλής Ζούλας εναντίον του Νικολάου Ζούλα (Zoullas v. Zoullas, 2017) ανέφερε ότι ο πίνακας του Μονέ, για τον οποίο ξέσπασε η διαμάχη, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie στο ποσό των 3.9 εκατομμυρίων δολαρίων, προς ένα τρίτο νομικό πρόσωπο.  Ο δε οίκος Christie είχε εξαγοράσει τον πίνακα για 900.000 δολάρια από την εταιρεία Naxos Art το 2004.  Ο πίνακας – «Sainte-Adresse» – βρίσκεται τώρα στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ο Σοφοκλής ισχυρίστηκε στο πολιτειακό δικαστήριο πως ο παππούς του, ο Σοφοκλής Ν. Ζούλλας από τη Λωζάνη της Ελβετίας, αγόρασε τον πίνακα γι’ αυτόν ως δώρο το 1995. «Τολμώ να πω ότι ήμουν ο αγαπημένος του εγγονός» είπε ο Σοφοκλής στην κατάθεση.
Ο Αλέξης ισχυρίστηκε επίσης πως ο πατέρας του πήρε λιγότερο πολύτιμα έργα που φυλάσσονταν στην αποθήκη. Και οι δύο υποθέσεις διευθετήθηκαν, σημειώνει η New York Post.
Ο Έλληνας εφοπλιστής ζούσε με την δεύτερη σύζυγό του, Μπέιτς, σε ένα ρετιρέ αξίας 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Knickerbocker, στην East 72nd St, σύμφωνα με τα αρχεία. Η οικογένεια διαθέτει επίσης τέσσερα ακίνητα στο Σαουθάμπτον μέσω διαφόρων LLC με συνολική αγοραία αξία 24,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ