Ανοίγει ο δρόμος για την αποδέσμευση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των 49 ναυτικών ομήρων που κρατούνται από τους «Φρουρούς της Επανάστασης», καθώς το Α’ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αρίθμ. 1057/2022 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana και του φορτίου των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που έχουν κατασχεθεί.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation δεν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην επίμαχη υπόθεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης, εφόσον η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρωτόδικη δίκη», αλλά και επειδή «δεν επικαλείται οποιοδήποτε έννομη σχέση, δεν νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αίτησης αναίρεσης». Κατά συνέπεια, κατέληξαν ομόφωνα οι αρεοπαγίτες, η αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας «πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη».

Υπενθυμίζεται ότι το Lana μετέφερε Ιρανικό πετρέλαιο και είχε κατασχεθεί ανοιχτά της Καρύστου τον Μάιο. Μέρος του πετρελαίου έχει μεταφορτωθεί  στο ελληνόκτητο πλοίο «ICEENERGY» και η ναυτιλιακή εταιρεία που έχει ναυλώσει το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, για να μεταφέρει στις ΗΠΑ το πετρέλαιο του «Lana», είχε κάνει την προσφυγή στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη δικαστική απόφαση, που σύμφωνα με την οποία έπρεπε να επιστραφεί το πετρέλαιο από το «ICEENERGY» στο «LANA».

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση του Ιρανικού πετρελαίου από το «ICEENERGY» στο δεξαμενόπλοιο «LANA», ώστε αυτό να πάει στο Ιράν και με τον τρόπο αυτό να τερματιστεί η κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων πλοίων αλλά και να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των 47 ναυτεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ