“Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος”. Με αυτά τα λόγια απάντησε από το Φόρουμ των Δελφών ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τη γνωμοδότησή του σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για την επιλογή του αντεισαγγελέα Τζανερίκου να παραιτηθεί μετά την νομοθετική ρύθμιση για τη σύνθεση των μελών του Τμήματος που θα κρίνουν για την ανακήρυξη των κομμάτων ενόψει εκλογών.

Σε μία συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου στο πλαίσιο των εργασιών του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ντογιάκος σχολίασε αρχικώς την υπόθεση της Χρυσής Αυγής – «πρωτοφανής για τα χρονικά της πατρίδας» όπως είπε – σε συνδυασμό με τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη πως θα κατέλθει στις εκλογές με τους «Έλληνες» και μάλιστα θα είναι υποψήφιος.

«Οι εκλογές είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μία πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις. Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του» ανέφερε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο. Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μία δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία, θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;» αναρωτήθηκε.

Φόρουμ Δελφών: Οι υποκλοπές και η γνωμοδότηση – «κόκκινο πανί»

«Είναι διαχρονικά ένα αναφαίρετο δικαίωμα να γνωμοδοτεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ουί και αλίμονο αν είχε περιορισμούς» τόνισε ο κ. Ντογιάκος σχετικά με τη θύελλα αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η γνωμοδότησή του σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Όπως είπε «συμβουλεύτηκα και προκατόχους μου ‘σοφούς’ αλλά και εν ενεργεία συναδέλφους όσον αφορά τη νομιμότητα της γνωμοδότησης» για να καταλήξει πως… «ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν», σημειώνοντας πως δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της γνωμοδότησής του και του νέου νόμου λειτουργίας της ΕΥΠ, παρά μόνον ποιος θα είχε τον τελικό έλεγχο η ΑΔΑΕ ή η ΕΥΠ.

«Η ΑΔΑΕ διέταξε έλεγχο αμέσως μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου. Είπαμε περιμένετε για λίγο διάστημα. Δεν υπήρχε καταπείγουσα κατάσταση, όπως π.χ. απώλεια στοιχείων» είπε ο κ. Ντογιάκος, ενώ σημείωσε πως «αφορμή για τη γνωμοδότηση υπήρξε ενημέρωση από τη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ για το θέμα».

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη συγκεκριμένη υπόθεση «βρισκόμαστε σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο. Την υπόθεση υποκλοπών έχει αναλάβει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και 3 εισαγγελικοί λειτουργοί ασχολούνται με τη διερεύνηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί μάρτυρες και έχουν ζητηθεί στοιχεία και από το εξωτερικό».

Φόρουμ Δελφών: Η παραίτηση Τζανερίκου

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος» υποστήριξε ο κ. Ντογιάκος, αναφέροντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι αν κ. Τζανερίκος πίστευε ότι κάποιος τον αδίκησε θα ερχόταν να μου πει κάνε κάτι. Εγώ αυτό θα έκανα».

Σχετικά με το εάν υπάρχει πιο παρεμβατική στάση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος ανέφερε πως εξαρτάται από τα θέματα, που κάποιες φορές είναι πολλά και δύσκολα.

«Κατεξοχήν αρμόδιος είναι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών. Η σημασία της παρέμβασης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ώστε να ορθοτομηθεί καλύτερα η υπόθεση, προκειμένου στην πορεία να μην υπάρξουν νομικά προβλήματα» δήλωσε.

Ισίδωρος Ντογιάκος στο Φόρουμ Δελφών
Eurokinissi

Πολιτικοί και δικαστές
«Η νοοτροπία ενός πολιτικού διαφέρει από ενός εισαγγελέα. Οι πολιτικοί έχουν μία άποψη στην οποία εμμένουν πεισματικά» τόνισε στην Ιωάννα Μάνδρου ο κ. Ντογιάκος.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι πολλές φορές ή κάποιες παροτρύνουν και τους πολίτες να μην σέβονται δικαστικές αποφάσεις» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα, που μόλις εξαντληθεί το ενδιαφέρον η υπόθεση πάει στην άκρη.

 Μεταξύ Θεού και ανθρώπων

«Ο Δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων» σχολίασε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Χαρακτήρισε πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για δικαστές που φταίνε γιατί δεν είναι πάντα διαβασμένοι, για εισαγγελείς απροετοίμαστους, δικηγόρους και πολίτες που διαμαρτύρονται

Εκτίμησε πως η αξιολόγηση που προβλέφθηκε πρόσφατα θα βελτιώσει την απόδοση των δικαστικών λειτουργών, χαρακτηρίζοντας ωστόσο άδικο τον χαρακτηρισμό περί δημοσιοϋπαλληλίας και αναφέροντας πως οι απολύσεις δικαστών αποτελούν μικρό ποσοστό μπροστά στο σύνολο των υπηρετούντων.

Απαντώντας δε στο ερώτημα τι θα κάνει μετά τον τέλος Ιουνίου οπότε συνταξιοδοτείται, είπε: «Είμαι έτοιμος ως κοινός θνητός να υποταχθώ στις δυνάμεις του πανδαμάτορα χρόνου», υπογραμμίζοντας πως εάν ξεκινούσε από την αρχή θα ήταν πάλι εισαγγελέας όσες ζωές κι αν χρειαζόταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ