Νέες αποκαλύψεις έρχονται από πόρισμα σχετικά με το μεταγωγικό πλοίο MS Estonia που βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 στη Βαλτική Θάλασσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 852 άνθρωποι.
Η ενδιάμεση έκθεση της έρευνας για το ναυάγιο αποκαλύπτει, 28 χρόνια μετά ότι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο δεν βυθίστηκε λόγω σύγκρουσης με άλλο πλοίο, με τις τρύπες και την παραμόρφωση του πλοίου να είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της απόξεσης του ναυαγίου στον πυθμένα.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε βρει τίποτα που να μεταβάλλει σημαντικά τα τεχνικά συμπεράσματα της μικτής επιτροπής (JAIC) και όσον αφορά τα αίτια του ατυχήματος από την έκθεσή της του 1997», ανέφεραν το Γραφείο Έρευνας Ασφάλειας της Εσθονίας και το αντίστοιχο σουηδικό γραφείο σε κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 23/1/203.
Το ναυάγιο του MS Estonia βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και παρουσιάζει σοβαρές ζημιές.

Τούτου λεχθέντος, το γρανιτένιο επιφανειακό ανάγλυφο του βυθού στο σημείο ταιριάζει με την παραμόρφωση του πλοίου, δήλωσε ο Rene Arikas, επικεφαλής της Εσθονικής Υπηρεσίας Έρευνας Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.
Ομοίως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το πλοίο βυθίστηκε ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με άλλο πλοίο ή ότι σημειώθηκε έκρηξη στο τμήμα της πλώρης του.

Ο βυθός προκαλεί φθορά στο πλοίο

Η γεωλογική και γεωφυσική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από τον Martin Jakobsson, καθηγητή θαλάσσιας γεωλογίας και γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο οποίος έδειξε πώς το περίγραμμα του βυθού αντιστοιχεί σε ζημιές στη δεξιά πλευρά του πλοίου.
Ο Jakobsson δήλωσε ότι το μεσαίο τμήμα του σκαριού στηρίζεται σε μια βραχώδη επιφάνεια, με τα διάφορα τμήματα του σκαριού να μην στηρίζονται εξίσου.
Πρόσθεσε ότι εξέτασε μόνο τη γεωλογία του βυθού και δεν εκτίμησε αν οι ρωγμές και οι τρύπες στο κύτος προκλήθηκαν από την κίνησή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ