O Νίκος Θεοδωράκης λείπει στο εξωτερικό εδώ και δέκα χρόνια, αφού ολοκλήρωσε δηλαδή τις προπτυχιακές σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ο ίδιος πέρασε από διάφορα πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Cambridge, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τα τελευταία χρόνια, όπου διδάσκει διεθνές οικονομικό κι εμπορικό δίκαιο.

Παράλληλα με την ακαδημία, ο Νίκος ασκεί δικηγορία σε διεθνές επίπεδο καθώς συμβουλεύει μεγάλες επιχειρήσεις σε ζητήματα διεθνούς εμπορικού δικαίου, τεχνολογίας, προστασίας δεδομένων και διασυνοριακών συναλλαγών.

Επίσης, έχει διατελέσει σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών για ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς, προσφοράς τεχνογνωσίας και εκσυγχρονισμού κρατικών υποδομών ενώ έχει οριστεί ειδικός σύμβουλος της Κινεζικής κυβέρνησης για την πρωτοβουλία «One Belt One Road», και είναι από τους πρωτεργάτες δημιουργίας κανόνων διεθνούς διαιτησίας για την πρωτοβουλία αυτή.

Το ερώτημα αν θα επέστρεφε πίσω στην Ελλάδα φαίνεται να τον δυσκολεύει ιδιαίτερα- μας λέει πως «αγαπάω πολύ την Ελλάδα οπότε σίγουρα δεν θα απέκλεια αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πέρα από το θυμικό, το συναισθηματικό δέσιμο με την χώρα μας, να γίνουν συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε η επιστροφή στην πατρίδα να είναι πράγματι ρεαλιστική επιλογή, και όχι παράλογη θυσία.

Η αξιοκρατία, η καταπολέμηση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι έννοιες που ακούμε καθημερινά εδώ και χρόνια, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξη. Οι περισσότεροι νέοι που είμαστε στο εξωτερικό θέλουμε να επιστρέψουμε, να χτίσουμε τη ζωή μας στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε και να ονειρευτούμε. Αυτό που περιμένουμε όμως απ’ το κράτος είναι να δημιουργήσει τα αντίστοιχα κίνητρα προς την γενιά του brain drain για να επιτύχουμε το πολυπόθητο brain gain. Σε ότι με αφορά έχω αρκετούς πελάτες στην Ελλάδα μέσω της δικηγορικής μου εταιρείας και σκοπεύω να εντατικοποιήσω τις ανάλογες προσπάθειες, με ορίζοντα κάποια στιγμή να επιστρέψω στη χώρα».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο ereportaz.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ