Ένα «έμφραγμα» στη λειτουργία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, περιγράφουν τα στοιχεία της επιθεώρησης δικαστηρίων για το 2019, εξαιτίας της ακροβασίας μεταξύ του υπέρογκου όγκου των μηνύσεων που υποβάλλονται και της εξαιρετικά υψηλής αργοπορίας ορισμένων εισαγγελικών λειτουργών. Δυο αριθμοί είναι ενδεικτικοί:

-Συνολικά 43.572 καθυστερημένες και εκκρεμούσες ποινικές δικογραφίες, από το 2019 για την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

-Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παρουσιάζει 1527 εκκρεμείς δικογραφίες από τον Σεπτέμβριο του 2012, εκ των οποίων επέστρεψε επεξεργασμένες, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόνον 311.

Καμπανάκι

Ηδη για τις καθυστερήσεις είχε υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα , ο οποίος με εγκύκλιο στους εισαγγελείς της χώρας σήμανε συναγερμό, γιά τις τεράστιες καθυστερήσεις σε υποθέσεις στην ανακριτική διαδικασία, αλλά και στα προηγούμενα στάδια της προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, επισημαίνοντας ότι: «… τούτο συμβαίνει και επί σοβαρών υποθέσεων, ενώ ενίοτε η καθυστέρηση αυτή εγγίζει τα όρια της παραγραφής»!

Τεράστιο «στοκ»

Οπως καταγράφει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας από τους 56 εισαγγελικούς λειτουργούς, που επιθεωρήθηκαν – εκ των οποίων 22 είναι Εισαγγελείς και 34 Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών – οι 12 από αυτούς παρουσιάζουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι 41 θεωρούνται δικαιολογημένοι, για τη αργοπορία τους, ενώ για 3 δεν υπάρχει αιτιολογία.

-Οι αδικαιολόγητα καθυστερημένες δικογραφίες φτάνουν τις 7.302 υποθέσεις, όπου οι 12 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς, που τις χειρίζονται, φέρονται να έχουν υπερβεί κατα πολύ το όριο των 106 ημερολογιακών ημερών, χωρίς επαρκή δικαιολογία.

-Γιά 7 από τους αδικαιολογήτως αργοπορημένους, αναγράφεται ότι, “καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, να μειώσουν τον αριθμό των δικογραφιών, που εκκρεμούν προς επεξεργασία”.

-Ενώ ένας εξ αυτών, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος παρουσιάζει αδικαιολόγητη εκκρεμότητα σε 673 δικογραφίες, επικαλέστηκε σοβαρά οικογενειακά προβλήματα”.

Η …κορυφαία

Πρώτη σε εκκρεμότητες φαίνεται πως είναι αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία παρουσιάζει 1.527 απεραίωτες δικογραφίες από τον Σεπτέμβριο του 2012, εκ των οποίων επέστρεψε επεξεργασμένες, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόνον 311.

-Από αυτές, που επεξεργάστηκε οι 95 ήταν ανακριτικές δικογραφίες, με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, 2 που αφορούσαν προανακρίσεις, 87 δικαστικές έρευνες και 127 μηνύσεις. Σε βάρος της έχουν γίνει ήδη δύο πειθαρχικά, ενώ έχει κινηθεί εκ νέου πειθαρχική διαδικασία.

Χιλιάδες μηνύσεις

Το πρόβλημα όμως είναι πιο σύνθετο καθώς ο αριθμός των μηνύσεων που υποβάλλονται δείχνει και τη … δικομανία των Ελλήνων αφού είναι τεράστιος και ο μικρός αριθμός των εισαγγελέων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα νόμιμα όρια. Ετσι:

-Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παρουσιάζει εκκρεμότητα σε 10.396 υποθέσεις και επέστρεψε επεξεργασμένες 8124 με καθυστέρηση άνω των 106 ημερών, που είναι το όριο. Η επιθεώρηση βεβαίως τον θεωρεί “απόλυτα δικαιολογημένο”, “ενόψει του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού μηνύσεων, που του ανατέθηκαν προς επεξεργασία”.

-Δύο από τους αντεισαγγελείς, που παρουσίασαν καθυστερήσεις στις δικογραφίες, κατά τον έλεγχο της επιθεώρησης, είχαν να επεξεργαστούν συνολικά 9.593 μηνύσεις, από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και βέβαια θεωρούνται “απολύτως δικαιολογημένοι”.

-O πρώτος αντεισαγγελέας παρουσίαζε εκκρεμότητα 5.178 δικογραφιών, οι οποίες επεστράφησαν επεξεργασμένες, με μεγάλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, 3 ανακριτικές δικογραφίες, 2 προανακριτικές, 78 προκαταρκτικές και 5095 μηνύσεις!!

-Στο ίδιο πλαίσιο και ο συνάδελφος του, ο οποίος παρουσίασε εκκρεμότητα 4.834 δικογραφιών, εκ των οποίων οι 4.498 ήταν μηνύσεις…

Πηγή: dikastiko.gr