Από τον Στέφανο Φέξη

Στο σημερινό μας άρθρο θα ταξιδέψουμε στην πανέμορφη Κρήτη και συγκεκριμένα θα περιπλανηθούμε στα όμορφα στενά του Ηρακλείου και θα γυρίσουμε πίσω στο χρόνο περπατώντας στην μαγευτική Κνωσό.

Όταν ξεκίνησα το ταξίδι το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκα είναι από που πήρε το όνομά της η Κρήτη και δείτε τι έμαθα!

1) Το όνομά της προέρχεται από τον όρο κραταιή, δηλαδή αυτή που είναι κράτος. Κραταιή σημαίνει ισχυρή, δυνατή. Η Κρήτη υπήρξε η μεγαλύτερη θαλασσοκράτειρα του κόσμου και οι πρώτοι της φύλακες ήταν οι Κουρήτες από τους οποίους πήραν το όνομά τους οι Κρήτες.

Ναι καλά όλα αυτά δεν λέω αλλά ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτούς τους φύλακες;

2) Οι Κουρήτες ήταν ακόλουθοι του Θεού Δία και εκτός αυτού ήταν και προστάτες του. Με τις ένοπλες ορχήσεις και τον θόρυβο των όπλων τους και των κρουστών οργάνων τους κάλυπταν τους κλαυθμούς του για να μη τον ακούσει ο θεός Κρόνος (που όλοι ξέρουμε ότι έτρωγε τα παιδιά του). Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις σε αυτούς οφείλεται η εφεύρεση του πολεμικού χορού με την ονομασία Πυρρίχιος.

Και αφού μάθαμε τις βασικές πληροφορίες για την Κρήτη  ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην όμορφη Κνωσό.

Φτάνοντας στην είσοδο θα δείτε ένα διαμορφωμένο χώρο στον οποίο μπορείτε να αγοράσετε προμήθειες για να έχετε κατά την διάρκεια της διαδρομής. (δοκιμάστε σπιτική γρανίτα και δεν θα χάσετε) Επίσης αν θέλετε ξεναγό μπορείτε να ζητήσετε είτε ατομικό οδηγό είτε να συμπεριληφθείτε σε κάποιο group.

3) Σε απόσταση μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ηρακλείου, βρίσκεται η Κνωσός, η οποία είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο μνημείο του Μινωικού πολιτισμού. Αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια, είναι γενικότερα πλούσια σε βλάστηση, με παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο που κάνουν την εμπειρία αυτή μοναδική.

4) Οι πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό πραγματοποιήθηκαν το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, ενώ ο Άγγλος Arthur Evans άρχισε συστηματικές ανασκαφές το 1900 οι οποίες αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο, το 1931.

5) Η Κνωσός ιστορικά ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Η περίοδος ακμής της πόλης χρονολογείται στη μινωική εποχή (2000 – 1350 π.Χ.), όπου και αποτέλεσε το πιο βασικό και πολυπληθέστερο κέντρο της Κρήτης. Με το ανάκτορο της Κνωσού σχετίζονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.

6) Τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού είναι τα παρακάτω: Ανάκτορο Κνωσού, Δυτική Αυλή, Μικρό ανάκτορο Κνωσού, Βασιλική έπαυλη, Οικία των τοιχογραφιών, Νότια οικία, Ανεξερεύνητη οικία, Ξενώνας, Βασιλικός τάφος – ιερό. 

Το πιο εντυπωσιακό από τα μινωικά ανάκτορα είναι το Ανάκτορο της Κνωσού, που αποτελούσε το κέντρο διοίκησης της Κνωσού.  Πολύπλοκοι διάδρομοι και κλιμακοστάσια διαμορφώνουν ένα συγκρότημα που μοιάζει με λαβύρινθο και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει σημαντικές αρχιτεκτονικές καινοτομίες.

7) Η «Αίθουσα του Θρόνου» πρόκειται για ένα συγκρότημα δωματίων. Κατά τις ανασκαφές σε αυτό το χώρο βρέθηκε ένα λίθινο κάθισμα πίσω από το προθάλαμο και για αυτό έλαβε αυτή την ονομασία. Στον προθάλαμο σώζονται λίθινοι πάγκοι. Ανάμεσά τους αποκαλύφθηκαν τα ίχνη μιας χαμένης ξύλινης κατασκευής. Στο σημείο αυτό σήμερα έχει τοποθετηθεί ένα ξύλινο κάθισμα, αντίγραφο του λίθινου που υπάρχει στον διπλανό χώρο. Η Κεντρική αίθουσα επικοινωνεί στο βάθος με μια σειρά μικρών και σκοτεινών δωματίων που φωτίζονταν με λυχνάρια, όπως δείχνουν τα ευρήματα.

8) Στην «Αίθουσα του Θρόνου» ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες με τους Γρύπες.  Κατά την ανασκαφική έρευνα στον χώρο αυτό αποκαλύφθηκε ένας από τους Γρύπες του τοιχογραφικού διάκοσμου, σχεδόν ολόκληρος, παρέχοντας έτσι αρκετά στοιχεία για την αποκατάσταση της σύνθεσης που κοσμούσε τον χώρο. Στο δάπεδο βρέθηκαν λίθινα αγγεία λαδιού που συνήθως συνδέονται με τελετουργίες.  Χώροι με παρόμοια διαμόρφωση χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες εξαγνισμού (καθαρμού) και για αυτό ο Evans τους ονόμασε «δεξαμενές καθαρμών». 

Το «Μεγάλο Κλιμακοστάσιο» βρίσκεται στην αίθουσα του θρόνου, αποτελείται από δύο πτέρυγες κλιμάκων, πλαισιωμένες από κιονοστοιχίες, που επαναλαμβάνονται σε κάθε όροφο. Ένας μεγάλος φωταγωγός, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και περιβάλλεται από κιονοστοιχία, επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό του χώρου. Για τον ίδιο λόγο και στην είσοδο της αίθουσας υπάρχουν τέσσερις μεγάλες πόρτες που επιτρέπουν να εισέρχεται ακόμα περισσότερο φως.

9) Έχοντας περιηγηθεί στην όμορφη Κνωσό και αφού έχουμε βιώσει αυτό το μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στο Ηράκλειο και να επισκεφτούμε τα όμορφα αξιοθέατα της πόλης. Έπειτα από μια γεμάτη μέρα αξίζει να επισκεφθείτε τις καφετέριες και τις ταβέρνες που βρίσκονται γύρω από την πλατεία των λιονταριών. Τα Λιοντάρια στο Ηράκλειο είναι η πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, το περίτεχνο ενετικό συντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, που από το στόμα τους αναβλύζει νερό. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία που κληροδότησαν οι Ενετοί στο Ηράκλειο.

10) Για το τέλος θα σας αφήσω με την εκκλησία του Αγίου Τίτου, η οποία είναι από τα σημαντικότερα μνημεία στο κέντρο του νησιού. Ο Άγιος Τίτος ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου και πρώτος επίσκοπος Κρήτης. Η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στο όνομά του ήταν αυτή στην παλιά πρωτεύουσα Γόρτυνα, που στέγαζε και τη μητρόπολη του νησιού μέχρι την καταστροφή της από σεισμό και τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τους Άραβες (828) από τη Γόρτυνα στο Χάνδακα (Ηράκλειο).

Και επειδή ξέρω ότι δεν θέλετε να σταματήσουμε τις βόλτες μας εδώ στο Ηράκλειο σας παραθέτω φωτογραφικό υλικό από την όμορφη πόλη και το λιμάνι. Και άντε με καταφέρατε να σας δώσω μπόνους άλλη μια πληροφορία για το φρούριο του Κούλε. Φτάνοντας στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, εκεί που τελειώνει ο δυτικός μόλος, δεσπόζει ένα επιβλητικό φρούριο.  Στην διάρκεια της Ενετοκρατίας είχε λάβει διάφορα ονόματα όπως  Rocca a Mare ή Castello a Mare ή Castello, δηλαδή φρούριο στη θάλασσα. Τελικά επικράτησε να ονομάζεται “Κούλες”, όνομα που προέρχεται από την τούρκικη ονομασία Su Kulesi. Κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου φρουρίου που είχε πάθει σοβαρές ζημιές από σεισμό το 1303.

Πηγή: www.skape-radio-show.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ