Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η διαπίστωση ότι μια πόλη δεν έπαθε τίποτα από τον καταστροφικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ που συνέβη την περασμένη Δευτέρα που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και άφησε πίσω της συντρίμμια και καταστροφή.
Η πόλη ονομάζεται Ερζίν, έχει 42.000 κατοίκους και βρίσκεται στην επαρχία Χατάι η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της ισχυρής δόνησης και παρά το ότι «ταρακουνήθηκε» δεν έπεσε ούτε ένα κτίριο ενώ κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του.
Όσο για το ποιο είναι το μυστικό που διατήρησε την πόλη ακέραια;
Έχει να κάνει με τον δήμαρχο και το γεγονός ότι δεν επιτρέπει την παράνομη δόμηση.
«Είναι 15-20 χιλιόμετρα μακριά από το Oσμανίγιε και 110 χιλιόμετρα μακριά από το Χατάι. Παρόλα αυτά, δόξα τω Θεώ, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής που προκλήθηκε από τον ίδιο τον σεισμό στο Ερζίν μας, δεν είχαμε τραυματισμούς, δεν είχαμε συντρίμμια», είπε ο δήμαρχος, Οκές Ελμάσογλου.

Σχολιάζοντας την απαγόρευση της παράνομης δόμησης ανέφερε:

«Από τη δική μου πλευρά, επιτρέψτε μου να πω για τη θητεία μου. Δεν επέτρεψα σε καμία περίπτωση την παράνομη δόμηση.
Και μερικές φορές θύμωναν, όταν ως δήμαρχος, μου έλεγαν “Δεν υπάρχει άλλος έντιμος (αξιοπρεπής) άνθρωπος εκτός από σένα σε αυτή τη χώρα”».
Ο ίδιος δίνει με τον τρόπο του συμβουλές προς άλλος αρμόδιους και υπεύθυνους:
«Φυσικά, ακόμη και αν δεν το επιτρέπουμε, υπάρχει πάντα κάποιος που έχει βρει τον τρόπο και με κάποιο τρόπο έχτισε παράνομη κατασκευή. Υπάρχουν τμήματα στα οποία έχουμε επιβάλλει ποινές για παράνομη δόμηση.
Εάν δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει την παράνομη κατασκευή εκατό τοις εκατό, μπορείτε επίσης να την σταματήσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο.
Τουλάχιστον δεν αισθάνομαι καμία ευθύνη για τον εαυτό μου.
Δεν υπάρχει περίπτωση να το ανεχτώ αυτό και προσπαθώ να μην εμπλέκω την πολιτική σε αυτό. Γι’ αυτό ήμασταν κακοί με τους ανθρώπους και με πολλούς ανθρώπους».
Τέλος, ο δήμαρχος του Ερζίν εξέφρασε την λύπη του για τα θύματα και τις καταστροφές και μίλησε και για την στιγμή του σεισμού και το πως την βίωσε με την οικογένειά του.
«Είμαστε χαρούμενοι για την περιοχή μας. Αλλά φυσικά λυπούμαστε για όλους αυτούς τους θανάτους, πραγματικά εκπλαγήκαμε κι εμείς, ζήσαμε ένα τέτοιο σεισμό, οπότε είναι απερίγραπτο.
Επίσης μένω σε μονοκατοικία. Ταρακουνηθήκαμε πολύ βίαια και αμέσως τρέξαμε στην πόρτα με τα παιδιά, με δυσκολία κινηθήκαμε. Περιμέναμε να τελειώσει, αλλά δεν τελείωσε.
Όταν χαλάρωσε λίγο, φύγαμε από το σπίτι μόλις πήραμε τα αντικείμενα που μπορούσαμε να πάρουμε αμέσως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ