United States Supreme Court Building

Της Ελένης Τσιάβο

Ο παγκόσμιος «σεισμός» που προκάλεσε η είδηση ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump βρέθηκε θετικός σε κρούσμα κορωνοϊού δεν επηρέασε, όπως είναι εύλογο μόνο την πολιτική σκηνή.

Τριγμοί προκλήθηκαν αυτόματα και στην οικονομία καθώς το σκηνικό της αβεβαιότητας καθόρισε τις εξελίξεις με μία πτωτική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της Παρασκευής στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αλλά φυσικά και στις ΗΠΑ (2/10/2020).

Το ζήτημα όμως για την αναπλήρωση της θέσης της αποβιώσασας δικαστή, Ruth Bader Ginsburg στο Ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην σύγκρουση μεταξύ Ρεπουμπλικανών – Δημοκρατικών, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να… «ορκίζεται» πως η αναπλήρωση θα γίνει στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί.

Ωστόσο, οι επαφές του πλανητάρχη ενδέχεται να αποτελούν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού και δη όσοι παρευρέθησαν στην πρόσφατη τελετή για την «αποκάλυψη» της νέας επιλογής Trump, για την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως (σχεδόν) ακάθεκτοι από τις εξελίξεις, επιμένουν στην συνέχιση της διαδικασίας καθώς δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν ενώ οι Δημοκρατικοί  από την πλευρά τους, ζητούν αναστολή και να ελεγχθούν όλα τα μέλη της Γερουσίας για έκθεση στον κορωνοϊό.

Κορυφαίοι όμως αξιωματούχοι από την μεριά των Ρεπουμπλικάνων ανέφεραν στις 3 Οκτωβρίου 2020, ότι θα προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό προς τον άμεσο διορισμό της εκλεκτής δικαστή του Trump, Amy Barrett.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναμένονται ακροάσεις έως τις 12 Οκτωβρίου 2020, ο διορισμός της θα κατευθυνθεί προς στην Γερουσία για έγκριση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου και η επιβεβαίωση θα έρθει εν τέλει στις 26 Οκτωβρίου, οκτώ ημέρες δηλαδή πριν από την Ημέρα των προεδρικών Εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020 – Ακόμη δηλαδή και αν αυτό σήμαινε παραβίαση των κανόνων της Γερουσίας όπως ισχυρίζονται οι Δημοκρατικοί και εξέταση της υποψήφιας μέσω τηλεδιάσκεψης

Η διαδικασία:

Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπό την προεδρία του στενού συμμάχου του Τραμπ, διερευνά το ιστορικό, τα οικονομικά και τα προσόντα του/της κάθε υποψηφίου δικαστή. Ύστερα ακολουθεί δημόσια ακρόαση και τέλος ψηφοφορία της Επιτροπής για να σταλεί η διαδικασία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Έρευνες FBI και ABA

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) με την σειρά του, θα ολοκληρώσει τη δική του έρευνα και θα κοινοποιήσει τα πορίσματά του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων.

Δημόσιες ακροάσεις

Κατά τις δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, το κοινό ακούει τον/την υποψήφιο/α να απαντά σε ερωτήσεις γερουσιαστών, που σχετίζονται με τη δικαστική φιλοσοφία και τις απόψεις του/της σε κοινωνικά ζητήματα.

Η ανατροπή (;)

Μετά την ανακοίνωση Trump αναφορικά με ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό,  ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση για το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι να χάσουν την οριακή πλειοψηφία τους στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ταράζοντας έτσι εκ νέου τα νερά στην πολιτική κόντρα για το φλέγον ζήτημα της διαδοχής.

Οι Δημοκρατικοί οι οποίοι αντιτάχθηκαν από την αρχή στις βιαστικές κινήσεις Trump για την αναπλήρωση της θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, προέβαλαν τον νέο αυτό λόγο ώστε να καθυστερήσει ο διορισμός: Την υγεία των μελών της Γερουσίας.

Βλέποντας ένα πιθανό νέο ραγδαίο κύμα εξάπλωσης του ιού στην Ουάσιγκτον, οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από τη Γερουσία να αναστείλει τον διορισμό ώστε να αξιολογήσει το εύρος της πανδημίας διασφαλίζοντας πρώτα την καλή υγεία των μελών της. Εξέφρασαν επίσης ως επιχείρημα ότι μια πλήρως εικονική ακρόαση για ένα εφ όρου ζωής αξίωμα στο ανώτατο δικαστήριο, θα ήταν μια «απαράδεκτη διαδικασία», όπως την χαρακτήρισαν.

«Είναι κρίσιμο ο πρόεδρος Γκράχαμ να δώσει προτεραιότητα στην υγεία των γερουσιαστών, του υποψηφίου και του προσωπικού – και να διασφαλίσει μια πλήρη και δίκαιη ακρόαση δίχως βιασύνη και «εκπτώσεις», δήλωσαν ο γερουσιαστής Chuck Schumer της Νέας Υόρκης και η Dianne Feinstein της Καλιφόρνιας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, σε κοινή τους δήλωση προσθέτοντας, «διαφορετικά, αυτή η ήδη παράνομη διαδικασία θα γίνει και επικίνδυνη» σύμφωνα με τους The New York Times.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Lindsey Graham, Ρεπουμπλικανός της Νότιας Καρολίνας και πρόεδρος της Επιτροπής, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει αυστηρά το πρόγραμμά, βρίσκοντας την σύμφωνο γνώμη του γερουσιαστή Mitch McConnell, ο οποίος υπογράμμισε ότι σκοπεύει να προχωρήσει τον τελικό διορισμό Barrett, μόλις εγκριθεί από την Επιτροπή.

Η διαμάχη

Η τοποθέτηση της δικαστή Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, (στα αγγλικά συνήθως με το ακρωνύμιο SCOTUS) πριν από την Ημέρα των Εκλογών ήταν ήδη ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα πριν ακόμα νοσήσει ο πρόεδρος Trump.

Αυτό καθώς οι επικριτές στηρίζουν την άποψη ότι η επιλογή νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει μετά την ανάδειξη του νικητή των εκλογών Νοεμβρίου.

Εξαρχής όμως το κόμμα των Ρεπουμπλικανών μέτρησε απώλειες, καθώς δύο γερουσιαστές, η Σούζαν Κολίνς του Μαίην και η Λίζα Μουρκόφσκι της Αλάσκας, διατύπωσαν αντιρρήσεις για την επιλογή πριν τις εκλογές, μειώνοντας το περιθώριο της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών σε 53-47.

Πάντως, αν η Γερουσία εγκρίνει, όπως αναμένεται, την εκλεκτή του Τραμπ, θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Θα μπορέσει να “φρενάρει” ο κορωνοϊός τον νέο διορισμό στο ανώτατο δικαστήριο του ομοσπονδιακού δικαστικού σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ