Διπλή δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Sarkozy στο πλαίσιο έρευνας για δόλιους ελιγμούς που ως στόχο είχαν να τον απαλλάξουν από υποψίες για την χρηματοδότηση από την Λιβύη της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Σύμφωνα με την πηγή, στον Sarkozy ασκήθηκε δίωξη για απόκρυψη υποκίνησης ψευδούς κατάθεσης σχετικά με την ανάκληση των κατηγοριών που διατύπωσε εναντίον του ο γαλλολιβανέζος μεσολαβητής Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 και για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την διάπραξη του αδικήματος της εξαπάτησης του δικαστηρίου σε οργανωμένη συμμορία.
Η δικαστική απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για πιθανή νέα δίκη κατά του πρώην προέδρου.
Ελήφθη έπειτα από πολύωρες ανακρίσεις που διήρκεσαν τρεισήμισι ημέρες από δύο οικονομικούς δικαστές που επιφορτίσθηκαν με την έρευνα που ξεκίνησε τον Μάιο 2021 για την επιχείρηση που ονομάστηκε «Sauver Sarkozy» (Σώστε τον Sarkozy) από έναν από τους κατηγορούμενους.
Με την απαγγελία κατηγοριών, οι δικαστές δείχνουν ότι διαθέτουν επαρκή επιβαρυντικά ή συναφή στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή του στους ελιγμούς αυτούς, στους οποίους είναι αναμεμειγμένοι τουλάχιστον εννέα ακόμη πρωταγωνιστές που ενέχονται σε διάφορους βαθμούς και χρονικές στιγμές, ενδεχομένως δίνοντας την συγκατάθεσή του.
Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης συνίστατο στην εξασφάλιση της ανάκλησης των κατηγοριών κατά του Sarkozyαπό τον περιώνυμο Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 με αντάλλαγμα ενδεχόμενη αμοιβή.
Στην συνέχεια, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ορισμένοι από τους ενεχόμενους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μία απόδειξη ότι το λιβυκό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2012 στην ιστοσελίδα Mediapart και αναφερόταν σε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν πλαστό.