Μήνυση κατά της ΕΕ κατέθεσε η ExxonMobil, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το μπλοκ να καταργήσει τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών των πετρελαϊκών ομίλων.
Το σκεπτικό της εταιρείας είναι πως οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους επιβάλλοντας την εισφορά.
Η μήνυση είναι η πιο σημαντική απάντηση, μέχρι στιγμής, της βιομηχανίας πετρελαίου, η οποία έχει στοχοποιηθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εν λόγω ενέργεια απειλεί τη βιωσιμότητα μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσδοκά τοιουτοτρόπως ότι θα συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ «για να βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας».
Η Exxon είπε ότι η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη από τις θυγατρικές της στη Γερμανία και την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο, στην πόλη του Λουξεμβούργου.
Αμφισβητεί δε τη νομική εξουσία της ΕΕ να επιβάλει τον νέο φόρο —μια εξουσία που προορίζεται ιστορικά για κυρίαρχες χώρες— και τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει την έγκριση των κρατών μελών για το μέτρο.
Ο Casey Norton, εκπρόσωπος της Exxon, δήλωσε ότι o αμερικανικός κολοσσός αναγνωρίζει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος «βαρύνει πολύ τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», αλλά υποστήριξε ότι ο φόρος είναι «αντιπαραγωγικός» και «θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ