Τον δρόμο των φυλακών θα δει ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib για να αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης 12 ετών που του απεδόθη, αφού το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του αναφέρει το BBC.
Οι κατηγορίες κατά του 69χρονου σχετίζονται με σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2020, αλλά είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση κατά τη διάρκεια της έφεσης.
Το δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα του Najib να καθυστερήσει η έκτιση της ποινής του.
Συνέχισε να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με διαφθορά.
Το 2020, ένα δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο για επτά κατηγορίες – με επίκεντρο συνολικά τα 42 εκατομμύρια ringgit (9,4 εκατομμύρια δολάρια, 8 εκατομμύρια £) που μεταφέρθηκαν από το SRC International – μια πρώην μονάδα του 1MDB – σε ιδιωτικούς του λογαριασμούς.
Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 210 εκατομμυρίων ringgit (46,8 εκατομμύρια δολάρια, 39,7 εκατομμύρια λίρες).
Η νομική ομάδα υπεράσπισης του είχε υποστηρίξει ότι ο Najib θεώρησε ότι τα κεφάλαια στους λογαριασμούς του ήταν δωρεά από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και όχι από το κρατικό ταμείο.
Ισχυρίστηκαν επίσης ότι παραπλανήθηκε από οικονομικούς συμβούλους, ιδιαίτερα τον φυγόδικο χρηματοδότη Jho Low – ο οποίος έχει κατηγορηθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μαλαισία, αλλά διατηρεί επίσης την αθωότητά του.
Στην τελευταία του αγόρευση, ο δικηγόρος του Νατζίμπ ζήτησε την απομάκρυνση της ανώτατου δικαστή Tengku Maimun Tuan Mat από την επιτροπή που προεδρεύει της υπόθεσης –  κάτι που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να αποτραπεί η τελική ετυμηγορία.
Ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσε να είναι προκατειλημμένη καθώς ο σύζυγός της είχε κάνει μια ανάρτηση στο Facebook το 2018, η οποία ήταν επικριτική για τον Najib.
Ωστόσο, η ανώτατη δικαστής απέρριψε το αίτημα καθώς είπε ότι η θέση ήταν πριν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Najib.
Στην ετυμηγορία της, η ανώτατη δικαστής είπε ότι η επιτροπή των πέντε δικαστών απεφάνθη ομόφωνα για την καταδίκη του Najib και για τις επτά κατηγορίες.
Η σύζυγος του Najib, Rosmah Mansor, αντιμετωπίζει ξεχωριστές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή που σχετίζονται με ένα ηλιακό υβριδικό έργο – για το οποίο έχει δηλώσει αθώα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να εκδώσει την ετυμηγορία της την 1η Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ