Τη νέα 5ετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών (MDCA) υπέγραψαν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Anthony Blinken.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ελληνογαλλική συμφωνία έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Anthony Blinken χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιόπιστη σύμμαχο και πυλώνα για τις βορειοατλαντικές σχέσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, τονίζοντας πως ενισχύει τον ευρωπαϊκό βραχίονα του ΝΑΤΟ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή της νέας, πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρωθυπουργός, σε δήλωσή του, αναδεικνύει το θετικό αποτύπωμά της για το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι, μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της.
«Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς.
Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας», σημειώνει.
Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών» και επισημαίνει πως αυτή η Συμφωνία θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Blinken: Με την αμυντική συμφωνία, θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Blinken έκανε λόγο για «κοινές προκλήσεις», απέναντι στις οποίες Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές για την προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.
«Αυτός ο διάλογος είναι ένα παράδειγμα του πόσο κοντά βρίσκονται οι χώρες μας» συνέχισε ο ίδιος, αλλά και της αμοιβαίας εκτίμησης, η οποία πηγάζει ήδη από την αρχαία Ελλάδα και την «μοναδική» γένεση της Δημοκρατίας εκεί.
Η Δημοκρατία, κατά τον κ. Blinken αποτελεί και διακηρυγμένο στόχο της διοίκησης Biden, ώστε «αποτελεσματικά να φτάνει στους πολίτες της», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στη χρονική εγγύτητα της Αμερικανικής και της Ελληνικής Επανάστασης (με 45 απόσταση μεταξύ τους), με αφορμή τη φετινή επέτειο του αγώνα του 1821, επισημαίνοντας το πόσο κοντά βρίσκονται και σήμερα, στον 21ο αιώνα οι δύο χώρες.
Παράλληλα, ο στρατηγικός διάλογος σχεδιάστηκε, για να καλύψει ένα ευρύ πεδίο δυνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υποστήριξε ο κ. Blinken προαναγγέλλοντας ότι αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί, εκτεινόμενη από την ασφάλεια, το κλίμα, τις επενδύσεις, την περιφερειακή συνεργασία, μέχρι τις σύγχρονες, ανθρωπιστικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην αμερικανική συνδρομή στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ενώ για τη σημερινή συμφωνία εκτίμησε ως «ιδιαίτερα ευτυχής» πως αυτή θα «οδηγήσει σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ δύο υπερήφανων συμμάχων στο ΝΑΤΟ».
«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και απευθυνόμενος σε πρώτο ενικό πρόσωπο στον Έλληνα ομόλογό του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα γιατί «είστε ένας τόσο αξιόπιστος σύμμαχος προς εμάς», φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση του Αφγανιστάν. «Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα ήταν ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Blinken, αλλά και «πυλώνας των βορειοατλαντικών σχέσεων».
dendias_blinken.jpg
Επιπλέον, «αυτός ο διάλογος είναι μεταξύ κυβερνήσεων αλλά η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι πολύ πιο ευρεία κα βρίσκεται στην καρδιά των λαών μας» περιέγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αφού «εκατομμύρια Αμερικάνων είναι ευλογημένοι με ελληνική κληρονομιά», σημείωσε.
Ο ίδιος υπενθύμισε την ελληνική φιλοξενία και γαστρονομία ως σημεία της ελληνοαμερικανικής ταυτότητας και έκανε ειδική αναφορά στον «Γιάννη» (Γιάννη Αντετοκούνμπο) λέγοντας πως «τώρα ίσως είναι από τους πολυαγαπημένους αθλητές σε όλο τον κόσμο, όπου όλοι το ξέρουμε ως Γιάννη», προσθέτοντας πως «μας υπενθυμίζει ότι ακολούθησε το λαμπρό παράδειγμα» των Ελλήνων που ήρθαν στις ΗΠΑ ως μετανάστες.
Μεταφέροντας μάλιστα τις ευχαριστίες του ίδιου του Προέδρου Biden, τον οποίο ο κ. Blinken χαρακτήρισε «επίτιμο μέλος της ελληνικής κοινότητας», «είμαστε ακόμη πιο ισχυροί σήμερα», κατέληξε.

Δένδιας: «Βαθιά ριζωμένη στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα»

«Η στρατηγική μας εταιρική σχέση έχει φτάσει σε απρόσμενα επίπεδα» τόνισε από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή Συμφωνία «τον θεμέλιο λίθο της μακρόχρονης συνεργασίας μας». «Η αφοσίωσή σας στην Ελλάδα είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως ΗΠΑ και Ελλάδα είναι «αποφασισμένα κράτη», για να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους, αλλά και την εδαφική τους ακεραιότητα».

«Είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε προς τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Μεσόγειο και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει ένα casus belli αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επικαλούμενος τη διαχρονική αμερικανική επιταγή στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας μετέφερε στον ομόλογό του όλη την δραστηριότητα της Ελλάδας την τελευταία διετία στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, προαναγγέλλοντας πως «είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία».

Ενδυνάμωση ευρωπαϊκού βραχίονα

Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη νοτιοανατολική ώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΕ και έχει μια «ειδική ευθύνη» για την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ, ενώ για την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία σημείωσε πως «αυτή η συνεργασία θα μας βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ».
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα βαθιά ριζωμένη στο ΝΑΤΟ» παρατήρησε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας «θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η νέα πενταετής συμφωνία θα δίνει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, καθώς πέρα από το ναύσταθμο στη Σούδα, θα μπορούν να αναπτυχθούν στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στο Λιτόχωρο.
Με αυτόν τον τρόπο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις ως «διευκολύνσεις», ενώ δεν αποκλείεται στις περιοχές αυτές να ενταχθούν και άλλες μελλοντικά.
Σημειώνεται πως στη βάση της Λάρισας βρίσκονται ήδη 15 αμερικανικά μαχητικά F-15, τα οποία ήταν και αυτά που φούντωσαν τη συνωμοσιολογία από τον Τουρκικό Τύπο, ο οποίος «ύφανε» ακόμα και σενάρια πολέμου.
Όπως και να ερμηνευθεί η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, αυτό που είναι σαφές είναι πως η αναβαθμισμένη παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα, συνεπάγεται και αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ψήφος εμπιστοσύνης στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Η επιβεβαίωση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στον πυρήνα της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψε η χώρα μας με τις ΗΠΑ.
Στον απόηχο της υπογραφής, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η MDCA αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης που αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν, οι ΗΠΑ επιλέγουν να ενισχύσουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας, την ίδια ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ επενδύουν για το μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμβατική δέσμευση που θα συνεχίσει να ακολουθείται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο ένοικος στον Λευκό Οίκο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ένα άλλο στοιχείο που αποτιμάται θετικά είναι η πενταετής χρονική παράταση, με δεδομένο ότι προσδίδει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα στην αμυντική σχέση και επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επενδύσει γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα.
Οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θα επιτρέψει στη συμφωνία να απαλλαγεί από τη συγκυρία της στιγμής, η οποία διαμορφώνεται από τις σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής.
Ένα άλλο θετικό γεγονός που καταδεικνύει την αυτοτελή στρατηγική αξία της Ελλάδας είναι ότι σε αντιδιαστολή με το παρελθόν οι ΗΠΑ δεν επιχείρησαν να κάνουν ένα αντίστοιχο άνοιγμα προς την Τουρκία. Διπλωματικές πηγές παρατήρησαν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν βάζουν την Ελλάδα και την Τουρκία στο ίδιο καλάθι.
Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δεν πτοείται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν διστάζει να αναπτύξει τις δυνάμεις της στην Ελλάδα.
Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης θεωρείται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που υποδηλώνει την αμερικανική βούληση για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το γεγονός ότι αυτή η επιλογή γίνεται με παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, εκτιμάται ότι θα προσκομίσει οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Θράκης. Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της δυναμικής που εμφανίζουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι «η διμερής σχέση έχει περάσει σε επίπεδο χωρίς σύγκριση στην διακοσαετή ιστορία των δύο κρατών».

Προστασία της Ελληνικής Εδαφικής Ακεραιότητας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας, όσο και μέσω της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη.
Τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία και μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Αμερικανική Καταδίκη του Casus Belli

Για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο που αφορά τη χώρα μας, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η απειλή χρήσης βίας είναι μη αποδεκτή πρακτική.
Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως μια έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli.
Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται, λοιπόν, ότι φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς το casus belli, κάτι που κρινόταν απαραίτητο, καθώς όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία η Τουρκία δεν είχε βάλει ακόμα την απειλή χρήσης βίας στο τραπέζι.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται η απόφαση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας απέναντι σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ένοπλες επιθέσεις. Μάλιστα οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές.

Ενίσχυση της Αμερικανικής Στρατιωτικής Παρουσίας σε Περιοχές Καίριας Στρατηγικής Σημασίας

Η νέα συμφωνία ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας.
Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πρόκειται για περιοχές όπου εμφανίζεται έντονη τουρκική παραβατικότητα.
Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, οι μνήμες από τα γεγονότα του Έβρου παραμένουν νωπές, ενώ η Κρήτη συνδέεται με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Επιπλέον, η χρονική παράταση της συμφωνίας ανοίγει πλέον τον δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, τα οποία θα επιτρέψουν τη πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε έργα στρατιωτικών υποδομών.
Η συμφωνία επιτρέπει στη χώρα μας τη χρήση αυτών των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και συνεπώς θα λειτουργήσει και προς όφελος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Με τα νέα δεδομένα, η συμφωνία είναι πενταετής και προβλέπει μια περίοδο χάριτος δύο ετών στην περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να την καταγγείλει.

Ανοιχτό Παράθυρο για την Μελλοντική Επέκταση του Αμερικανικού Στρατιωτικού Αποτυπώματος σε Ελληνικά Νησιά

Η νέα συμφωνία όχι μόνο δεν αποκλείει την μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, αλλά περιλαμβάνει και ρητή πρόβλεψη για την επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις.
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές.
Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτίμησαν ότι έχει να κάνει με γεωγραφικές επιλογές αλλά και οικονομικούς λόγους.
Ωστόσο, η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για τη μελλοντική αύξηση των τοποθεσιών εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες.

Οι Διμερείς Συμφωνίες Δημιουργούν μια Ασπίδα Προστασίας που Υπερβαίνει Δεσμεύσεις σε Πολυμερή Σχήματα

Υπό το φως των νέων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν το γεγονός ότι στρατηγικοί σύμμαχοι της Ελλάδας αποφασίζουν να επενδύουν διμερώς στην χώρα μας και συνεπώς να ενισχύσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Όπως σημείωσαν το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία και την ευημερία της χώρας μας.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στρατηγικοί εταίροι όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των πολυμερών σχημάτων, επενδύουν στην ελληνική άμυνα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των δεσμών και με άλλους εταίρους.

Η Ελλάδα Καθίσταται Κρίσιμος Παράγοντας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και στην Ενδυνάμωση των Διατλαντικών Δεσμών

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η νέα συμφωνία αποτελεί απόδειξη ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ παραμένει ακέραια και δυναμική.
Για την ελληνική πλευρά, οι συμφωνίες με την Ουάσιγκτον και με το Παρίσι αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές, καθώς αποτελούν σημεία ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας συνεισφέρει στην ενίσχυση της άμυνας αλλά και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ.

dendias_1.jpg

Οι συναντήσεις

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Anthony Blinken, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.
Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Προς κύρωση στη Βουλή

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

Επαφές Δένδια

Ο κ.Δένδιας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον.
Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ